Voor mij heeft pompoentaart iets magisch.. Misschien heeft het te maken met alle Disneyfilms uit mijn jeugd en de hoeveelheid waarmee het in Amerikaanse films voorbij komt, want als er ergens over pompoentaart wordt gesproken, dan beginnen mijn smaakpapillen spontaan een vreugdedansje te doen! Ik heb overigens precies hetzelfde met boterbier uit de Harry Potter verhalen, dit klinkt zo lekker en zooo romig mmm. Maar is vast niet glutenvrij, laat staan lactosevrij!

Deze echte Amerikaanse pompoentaart heeft een heerlijke crunchy bodem gemaakt van glutenvrije biscuit en een romige, bijna cheesecake achtige vulling van pompoen.

Ook de niet-pompoenfans binnen de familie waren weg van de smaak: vol en kruidig door de speculaaskruiden. De perfecte taart voor in de herfst dus!

Let op: de taart moet wel 1,5 tot 2 uur in de oven en nog 2 uur afkoelen. Maar je geduld wordt zeker beloond!

Ingrediënten voor een pompoentaart van 18-24 cm doorsnede:

 • 2 kleine biologische pompoenen (totaal ca 1 kg)
 • 3 eieren
 • 10 biscuits (ik gebruikte de glutenvrije oats biscuits van Verkade)
 • 5 el kokosolie + extra om in te vetten
 • 1 el speculaaskruiden
 • 1 blikje gezoete, gecondenseerde kokosmelk (bij Toko of te bestellen bij AH)*
 • snuf zout

Extra nodig:

 • springvorm van 18 of 24 cm doorsnede
 • bakpapier
 • stamper
  *Heb je geen lactose intolerantie, dan kan je ook gewone gecondenseerde melk gebruiken

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 150 graden hete lucht
 2. Maak als eerste de koekjesbodem: stamp 10 glutenvrije biscuits goed fijn en vermeng met 5 eetlepels gesmolten kokosolie. Het geheel moet er een beetje uit zien als “nat zand”.
 3. Bekleed de springvorm met bakpapier en smeer de zijkanten in met wat kokosolie.
 4. Verdeel de koekruimels erover en druk goed aan met een lepel zodat je een mooie, stevige bodem krijgt. Zet koud in de koelkast.
 5. Was de pompoenen goed schoon (ca 800 gram schoongemaakte pompoen uit de supermarkt / vriezer kan ook). Snijd de pompoen in stukken en verwijder de zaden. Het is niet nodig de pompoen te schillen.
 6. Zet een pan kokend water op en kook de pompoen in ca 8 – 10 minuten gaar. Giet af
 7. Stamp de pompoen goed fijn met een stamper en voeg de gecondenseerde melk, snuf zout, eetlepel speculaaskruiden en de 3 eieren toe. Roer tot een egaal geheel. Je kan ook de staafmixer gebruiken of een keuken machine, maar zelf heb ik altijd weinig zin in onnodig veel afwas..
 8. Haal de springvorm uit de koelkast en stort de vulling erin. Bak nu de taart af voor ongeveer 2 uur bij een springvorm van 18 cm of 1,5 uur bij een springvorm van 24 cm. Het klopt dat de taart een beetje nattig en klef blijft aanvoelen op de bovenkant. Laat hem nu nog zeker 2 uurtjes afkoelen of verkort dit proces door hem even 45 minuten in je vriezer te zetten. En dan: Smullen maar!

Disclaimer: Taart eten we niet elke dag en zodoende staat ook deze zoete lekkernij gewoon op Beter door Eten. In een gezonde en gevarieerde leefwijze kan je prima afentoe genieten van wat lekkers. De keuze voor glutenvrije biscuit en lactosevrije melk is vanwege mijn eigen dieet, niet omdat dit gezonder is. Heb je geen coeliakie / een glutenvrij dieet of een lactose intolerantie, neem dan gewoon de producten naar keuze.

2 Comments

  • Monique Reply

   Ha Marjolein,
   In dit recept zit een blikje gecondenseerde kokosmelk van 320g. Ik heb er geen ml zo van bij de hand. Let overigens wel op dat dit anders is dan kokosmelk!
   Groet Monique

Write A Comment