Deze gezonde twix is glutenvrij, lactosevrij, vrij van geraffineerde suikers en vegan

Ik vond het wel weer eens tijd voor een zoete lekkernij! Mijn favoriete candybar zijn altijd Twixjes geweest (gevolgd door KitKat’s, te lekker!) maar die passen helaas niet meer in mijn glutenvrije dieet. Tijd voor een alternatief dus!

Je hebt slechts 4 ingrediënten nodig voor deze gezonde twix

Deze kleine zoete lekkernij maak je met slechts 4 ingrediënten en zonder oven! Je hebt zelfs niet eens een keukenmachine nodig, alleen een staafmixer! Ideaal toch? Wat je nodig hebt voor deze zoete lekkernij is zo simpel als (glutenvrije) havermout en kokosolie voor de bodem, het karamel laagje maak je van medjoul dadels en tot slot een laagje gesmolten pure chocolade. Je kunt kiezen voor meerdere kleine of 1 grote taart welke je in stukjes / repen snijd.
(Als je trouwens nog een taart zoekt zonder te bakken, kijk dan even bij dit basisrecept voor kwarktaart!)

De taartjes maak ik zelf altijd in kleine siliconen cupcake vormpjes, een kleine springvorm kan ook. Gebruik je een springvorm, vergeet deze dan niet te bekleden met bakpapier en de zijkanten in te vetten!

Een kleine disclaimer…

Het zal je verbazen hoe vaak ik kritiek krijg over de zoete lekkernijen die ik deel op deze site! Want hoe wordt je nu Beter door Eten als je snoept? Mijn antwoord: juist als je snoept!
Ik heb er absoluut geen moeite mee als je af en toe jezelf trakteert op wat lekkers en hier intens van geniet. Wanneer je bijvoorbeeld iets te vieren hebt of het is een bijzonder moment voor jou. Pas wanneer je eten gaat bestempelen als “slecht” en “mag ik eigenlijk niet” begin ik mijn vraagtekens erbij te zetten. Eten zou namelijk nooit stress met zich mee moeten brengen. Het zijn lekkernijen en ook die horen in een gevarieerd dieet! Geniet van je traktatie en pak daarna gewoon de gezonde draad weer op.

Ingrediënten voor 10 kleine twixtaartjes (doorsnede 5 cm)

 • 100 gram havermout (combi van 75 g havermout met 25 g hazelnoten is ook erg lekker!)
 • 10 medjouldadels
 • ca. 10 el kokosolie (gesmolten)
 • 100 g extra pure chocolade (gesmolten)

Bereiding twixtaartjes:

 1. Maak als eerste de bodem: smelt de kokosolie en maak met een staafmixer de havermout fijn.
 2. Meng de havermeel met de kokosolie totdat het een nattig papje is. Als het nog te droog is kan je nog een beetje extra olie toevoegen.
 3. Verdeel de koekbodem over de bakvorm(en) in een laagje van ongeveer 4-5 mm. Druk goed aan met een lepeltje zodat het echt een harde bodem wordt. Zet in de koelkast om uit te harden.
 4. Smelt ondertussen de extra pure chocolade “au bain marie” zodat het vloeibaar wordt.
 5. Maak de staafmixer schoon, ontpit de dadels en maal met de staafmixer fijn. Als je dadels wat hard zijn, kan je ze eerst even 10 min laten weken in warm water. Tip: fijnprakken met een vork kan ook!
 6. Verdeel vervolgens de dadel – karamellaag over de vormpjes. Tip: gebruik een dessertlepel gedoopt in warm water tegen het plakken!
 7. Giet tot slot de chocolade over de vormpjes en zet weer terug in de koelkast om uit te harden.

Je kan de taartjes enkele dagen goed houden in de koelkast. De chocolade is wel wat hard dus vaak eet het handiger “op zijn kop”.

Tip: maak je chocolade pannetje “schoon” door er wat melk naar keuze in te gieten. Verwarm het op laag vuur voor een heerlijk kopje (allergie vriendelijke) chocolademelk!

6 Comments

 1. Hoi Monique,

  Wat is de doorsnede van de taartjes?
  Ik heb bakringen en die hebben een doorsnede van 8cm .
  Die zou ik voor de Twix-taartjes van jou willen gebruiken 😉

  • Monique Reply

   Ha Kath,

   Goed dat je het vraagt, ik heb het nu in het recept even aangepast! Mijn siliconenvormpjes zijn ongeveer 5 cm breed maar een aantal wat grotere van 8 cm kan natuurlijk ook. Je kunt het ook nog als “shortbread” in repen snijden. Veel plezier met maken!
   Groet, Monique

  • Monique Reply

   Ha Riny,

   Je kunt ook roomboter gebruiken, houdt hiervoor dezelfde hoeveelheid aan.

   Groet, Monique

 2. Hi,

  Wat bedoel je met 10el, dat is gelijk aan 1 tablespoon is dat wat je bedoeld?

  Groetjes

Write A Comment