Glutenvrij bananenbrood! Toen ik 10 jaar geleden begon met mijn gezonde leefstijl, was bananenbrood een van de eerste recepten die ik uitprobeerde. Niemand bij mij thuis vond het lekker… Behalve ik! Ik was meteen verkocht. Sinds dien maak ik regelmatig bananenbrood als gezonde snack. Ik kan er niet genoeg van krijgen. Zeker omdat je er eindeloos mee variëren kunt! In dit blogje ga ik de komende maanden mijn favoriete glutenvrij bananenbrood recepten met jullie delen. Zo krijg je een makkelijk overzicht. Een beetje het zelfde idee als mijn bundel havermout recepten.

Trouwens.. inmiddels is iedereen bij ons thuis ook een groot bananenbrood fan en moet ik er elke keer als ik thuis kom eentje maken.

Oke! hier komen de recepten.

Gutenvrij bananenbrood recept

Vegan bananenbrood; de verbeterde variant.

Voor iedereen die begint met vegan bakken kan het best even een uitdaging zijn. We zijn namelijk enorm gewend om te bakken met eieren. Ik zelf ook. Ei zorgt voor een luchtig deeg en helpt enorm bij de structuur van een cake of taart. In een vegan dieet word geen ei gegeten. Dus moet dit ei worden vervangen. In dit recept ben ik opzoek gegaan naar een manier om mijn vegan bananenbrood “fluffy” te maken. Zodat hij qua structuur net zo lekker is als een non-vegan bananenbrood.

Ingrediënten

vegan – glutenvrij – lactosevrij – vrij van geraffineerde suikers

  • 3 rijpe bananen
  • 16 gram kokosbloesemsuiker
  • 30 gram agave
  • snufje kaneel
  • snufje zout
  • 4 gram bakpoeder
  • 4 gram zuiveringszout
  • scheutje appelazijn
  • 75 gram aquafaba (dit is het water dat bij kikkererwten in een potje zit. Heb je dit niet in huis? Neem dan gewoon 75 gram plantaardige melk extra)
  • 75 gram plantaardige melk
  • 120 gram (glutenvrije) havermout
  • 140 gram boekweitmeel
  • 2 chia-eieren (2 eetlepels chiazaad mengen met 6 eetlepels water en 10 minuten laten weken)

Bereidingwijze

  1. Mix alle droge ingrediënten (behalve bakpoeder en zuiveringszout) samen in een kom.
  2. Neem de aquafaba en meng deze met de plantaardige melk. Klopt het geheel vervolgens op totdat het gaat schuimen. Dit gaat heel makkelijk met een handmixer!
  3. Prak de bananen en mix deze met de aquafaba, agave, Chia-eieren, bakpoeder, zuiveringszout en een scheutje azijn. Je zult zien dat dit gaat bubbelen. Zet het even aan de kant.
  4. Voeg de natte bij de droge ingrediënten en roer alles voorzichtig door elkaar.
  5. Giet het beslag in een ingevet bakblik en bak het bananenbrood op 180 graden hete lucht voor ci. 60 minuten.
  6. Laat het bananenbrood vervolgens goed afkoelen.

Enjoy!

De andere bananenbrood recepten ga ik binnenkort toevoegen aan dit artikel. So stay tuned!

Liefs,

Jolijn

 

 

Reageer