Glutenvrij bananenbrood! Toen ik 10 jaar geleden begon met mijn gezonde leefstijl, was bananenbrood een van de eerste recepten die ik uitprobeerde. Niemand bij mij thuis vond het lekker… Behalve ik! Ik was meteen verkocht. Sinds dien maak ik regelmatig bananenbrood als gezonde snack. Ik kan er niet genoeg van krijgen. Zeker omdat je er eindeloos mee variëren kunt! In dit blogje ga ik de komende maanden mijn favoriete glutenvrij bananenbrood recepten met jullie delen. Zo krijg je een makkelijk overzicht. Een beetje het zelfde idee als mijn bundel havermout recepten.

Al 10 jaar ben ik bezig met een gezonde, glutenvrije en lactosevrije leefstijl. Als othomoleculair voedingsspecialist help ik verschillende mensen bij hun zoektoch naar een gezonde leefstijl en vermindering van verschillende gezondheidsklachten. Heb jij een steuntje in de rug nodig?

Trouwens.. inmiddels is iedereen bij ons thuis ook een groot bananenbrood fan en moet ik er elke keer als ik thuis kom eentje maken.

Oke! hier komen de recepten.

Gutenvrij bananenbrood recept

Vegan bananenbrood; de verbeterde variant.

Voor iedereen die begint met vegan bakken kan het best even een uitdaging zijn. We zijn namelijk enorm gewend om te bakken met eieren. Ik zelf ook. Ei zorgt voor een luchtig deeg en helpt enorm bij de structuur van een cake of taart. In een vegan dieet word geen ei gegeten. Dus moet dit ei worden vervangen. In dit recept ben ik opzoek gegaan naar een manier om mijn vegan bananenbrood “fluffy” te maken. Zodat hij qua structuur net zo lekker is als een non-vegan bananenbrood.

Ingrediënten

vegan – glutenvrij – lactosevrij – vrij van geraffineerde suikers

  • 3 rijpe bananen
  • 16 gram kokosbloesemsuiker
  • 30 gram agave
  • snufje kaneel of een theelepel chai
  • snufje zout
  • 10 gram bakpoeder
  • 4 gram zuiveringszout
  • scheutje appelazijn
  • 150 ml lauw-warme plantaardige melk
  • 260 gram meel (ik gebruik boekweit)
  • 2 chia-eieren (2 eetlepels chiazaad mengen met 6 eetlepels water en 10 minuten laten weken)

Bereidingwijze

  1. Mix alle droge ingrediënten (behalve bakpoeder en zuiveringszout) samen in een kom.
  2. Neem de aquafaba en meng deze met de plantaardige melk. Klopt het geheel vervolgens op totdat het gaat schuimen. Dit gaat heel makkelijk met een handmixer!
  3. Prak de bananen en mix deze met de aquafaba, agave, Chia-eieren, bakpoeder, zuiveringszout en een scheutje azijn. Je zult zien dat dit gaat bubbelen. Zet het even aan de kant.
  4. Voeg de natte bij de droge ingrediënten en roer alles voorzichtig door elkaar.
  5. Giet het beslag in een ingevet bakblik en bak het bananenbrood op 180 graden hete lucht voor ci. 60 minuten.
  6. Laat het bananenbrood vervolgens goed afkoelen.

Sinaasappel-kokos en speculaas bananenbrood recept

vegan – glutenvrij – lactosevrij – vrij van geraffineerde suikers

Dit glutenvrije bananenbrood recept is een van mijn nieuwe favorieten. Een variant met sinaasappel-kokos en speculaas. Fris maar toch verwarmend. Hier komt het recept!

Ingrediënten

  • 3 bananen
  • 20 gram chiazaad
  • 2 sinaasappels (sap + rasp van de schil)
  • 30 gram kokosbloesemsuiker of dadels (gepureerd)
  • 6 gram bakpoeder
  • 4 gram zuiveringszout
  • 1 flinke eetlepel speculaaskruiden
  • 15 gram kokosrasp
  • 240 gram meel naar keuze (ik gebruikte boekweit)

Bereidingswijze

  1. Prak de bananen met een vork en voeg het sap van 2 sinaasappels toe.
  2. Rasp de schil van de sinaasappels en voeg deze toe.
  3. Voeg kokosbloesemsuiker, bakpoeder en zuiveringszout toe. Laat dit met elkaar reageren (er ontstaan bubbels).
  4. Meng in een aparte kom alle droge ingrediënten.
  5. Voeg de droge ingrediënten toe aan de natte ingrediënten en meng alles goed doorelkaar.
  6. Giet het beslag in een bakvorm met bakpapier en bak het bananenbrood voor 60 minuten op 180 graden hete lucht. Laat vervolgens het bananenbrood goed afkoelen voordat je het aanschnijd.

Choco-banaan bananenbrood muffins

Lactosevrij – glutenvrij – vrij van geraffineerde suikers – vegan optie

Ingrediënten

voor 5 muffins

  • 2 rijpe bananen
  • 1 ei of ei-vervanger (1 eetlepel chiazaad met 3 eetlepels water)
  • 30 gr. agave
  • 4 gram bakpoeder
  • 4 gram zuiveringszout
  • 100 ml water
  • 1 eetlepel cacao
  • 100 gr. meel naar keuze (ik gebruikte boekweit)

Bereidingswijze

  1. Prak de bananen fijn samen met ei en water. Neem je een vegan ei vervanger? Voeg deze dan pas aan het einde toe.
  2. Voeg agave, bakpoeder en zuiveringszout toe aan de banaan.
  3. Mix in een aparte kom de droge ingrediënten. Behalve cacao.
  4. Mix de droge ingrediënten met de natte ingrediënten.
  5. Verdeel het beslag in 2 delen. Voeg aan 1 deel cacaopoeder toe en mix alles goed door elkaar.
  6. Neem een muffin vorm en vul deze met het beslag. Neem voor een leuk effect eerst 1 eetlepel van het lichte belsag en vervolgens 1 eetlepel van het donkere beslag. Mix zo alles door elkaar.
  7. Bak de muffins voor 15 – 20 minuten op 180 graden.

Enjoy!

De andere bananenbrood recepten ga ik binnenkort toevoegen aan dit artikel. So stay tuned!

Liefs,

Jolijn

 

 

Write A Comment