Deze glutenvrije chocolade taart met vanille is ook vegan, lactosevrij en vrij van geraffineerde suikers

Recept informatie

  • Type gerecht: Dessert
  • Aantal personen: 8 personen

Dit glutenvrije chocolade taart(je) is er één om heel blij van te worden. Een rijke chocoladesmaak in combinatie met zachte vanille. Met daarbovenop een zachte crème van cashewnoten. Afgetopt met zomerfruit en chocoladekrullen, echt een feestje.

Die chocolade-vanille swirl maak je heel simpel door in het midden van de bakvorm de verschillende soorten beslag om en om te stapelen. (Dit is beter uitgelegd in stap 3.) Achteraf gezien maakte ik teveel lagen, waardoor de lagen in elkaar overliepen en in de helft van de taart het patroon niet meer terug te zien was. Ik schepte ongeveer één eetlepel beslag per keer in de bakvorm. In het recept heb ik dit aangepast, en staat er twee tot drie eetlepels per laag. Ik zou zeggen: probeer het gewoon! En stuur me vooral een foto als het lukt, dat vind ik echt heel leuk.

De hoeveelheden van de ingrediënten in dit recept zijn voor een kleine taart (16 cm). Dit doe ik altijd bewust, zodat ik niet teveel verspil als de eerste poging mislukt en zodat ik snel weer iets nieuws kan ontwikkelen. Wil je liever een grote taart, vermenigvuldig dan alle hoeveelheden met twee. De taart moet misschien iets langer bakken, houd dit goed in de gaten.

Ingrediënten voor deze glutenvrije chocolade taart

  • 150 gram havermeel (glutenvrij)
  • 100 gram amandelmeel
  • 8 gram bakpoeder
  • snufje zout
  • 50 gram kokosolie
  • 80 gram kokosbloesemsuiker
  • 325 gram plantaardige melk
  • 1 theelepel gemalen koffie
  • 20 gram cacaopoeder
  • 2 theelepels vanillepoeder
  • 1 eetlepel bakingsoda
  • 1 eetlepel citroensap
  • 75 gram cashewnoten
  • toppings naar keuze

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng het havermeel, amandelmeel, bakpoeder en het snufje zout. Smelt de kokosolie en mix dat samen met de kokosbloesemsuiker en 250(!) gram plantaardige melk door het meel.
  • Vet de bakvorm in en/of bekleed met bakpapier. Verdeel het beslag in twee delen. Mix door het ene deel de vanillepoeder en mix door het andere deel de fijngemalen koffie, cacaopoeder en 50 gram plantaardige melk.
  • Verdeel nu de baking soda en het citroensap over de twee beslagen en mix beide kort. Ga vanaf nu vlug te werk: schep twee tot drie eetlepels vanillebeslag in het midden van de bakvorm, spreid dit niet uit. Schep hier twee tot drie eetlepels chocoladebeslag op. Schep hier nu weer vanillebeslag op en werk zo verder totdat beide beslagen op zijn. Beweeg tussendoor eventueel een beetje heen en weer met de vorm zodat het beslag iets uitvloeit. Doe dit zeker op het einde, zodat het beslag gelijkmatig verdeeld is.
  • Bak de taart in 35-40 minuten gaar. Laat goed afkoelen op een rooster. Laat de cashewnoten ondertussen 1 tot 2 uur weken in lauwwarm water.
  • Laat de cashewnoten uitlekken en blend ze vervolgens met 25 gram plantaardige melk en eventueel ½ theelepel vanillepoeder tot een crème. Verdeel dit over de bovenkant van de afgekoelde taart. Versier met toppings naar keuze.
  • Geniet!

Verantwoord glutenvrij snoepen? Misschien vind je hier dan nog wat meer inspiratie.

 

Write A Comment