Deze glutenvrije gevulde speculaas is lactosevrij, glutenvrij, vegan en vrij van gerafineerde suikers

Voedingswaarden

  • energie 280 kcal
  • eiwit 4,9 g
  • koolhydraten 31,7 g
  • vet 14,6 g

Recept informatie

  • Type gerecht: Zoete lekkernijen
  • Aantal personen: ci. 10 porties

Sinterklaas is al een weekje in het land. Dat betekent dat we allemaal langzaam naar pakjes avond toe leven. Dat betekent natuurlijk dat we ook genieten van al het sinterklaas lekkers.

In dit blogje vind je een heerlijk glutenvrij speculaas recept. Namelijke glutenvrije gevulde speculaas. We kennen allemaal wel de klassieke gevulde speculaas. Ik heb het een beetje veranderd en ervoor gekozen om er glutenvrije speculaas koeken van te maken. Het recept voor deze glutenvrije speculaas vind je hieronder:

Ben je opzoek naar meer glutenvrije sinterklaas recepten of juist meer glutenvrije speculaas recepten?

Ingrediënten

Voor de glutenvrije speculaas

  • 200 gram boekweitmeel
  • 90 gram kokosbloesemsuiker
  • 90 gram kokosolie op kamer temperatuur
  • 4 eetlepel speculaaskruiden
  • ci. 30 ml plantaardige melk bijvoorbeeld amandelmelk
  • 8 gram bakpoeder

Amandelspijs:

  • 100 gram amandelen fijn gemalen in een foodprocessor
  • 120 gram ontpitte dadels
  • halve citroen geraspt

Hoe maak je deze glutenvrije gevulde speculaas

De glutenvrije speculaas:

  1. Mix het meel met de speculaaskruiden in een kom. Zet deze kom even aan de kant.
  2. Neem een tweede kom en mix de melk met kokosbloesemsuiker en bakpoeder. Laat dit even met elkaar reageren.  Je zult zien dat het gaat bubbelen.
  3. Mix de droge ingrediënten met de natte ingrediënten.
  4. Voeg de kokosolie toe en kneed alles door elkaar.
  5. Zet het deeg even in de koelkast en maak ondertussen de amandelspijs.

De amandelspijs:

  1. Mix alle ingrediënten samen in een foodprocessor of blender.
  2. Maal het liefst de amandelen als eerste zodat deze goed fijn zijn en bijna een meel structuur hebben.

De glutenvrije gevulde speculaaskoeken:

  1. Neem het deeg en rol het uit met een deegroller of (wijn)fles. ci. 2-3 cm dik. Gebruik natuurlijk extra boekweitmeel op het oppervlakte zodat het niet vast kleeft. Gebruik ook extra meel op de fles of deegroller.
  2. Neem een ronde vorm (bijvoorbeeld een wat breder glas) en maak ronde vormpjes van het deeg. Zorg ervoor dat je ci. 20 rondjes hebt. Dit hangt natuurlijk af van de grote van het glas.
  3. Leg 10 rondjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en “vul” ze met amandelspijs. Laat de randjes vrij.
  4. Plaats de overige 6 rondjes eroverheen en druk de randjes plat zodat het goed aan elkaar blijft zitten.
  5. Bak de glutenvrije speculaas voor 20 – 25 minuten op 180 graden Celsius.

Enjoy!

Liefs,

Jolijn

Reageer