Glutenvrij, lactosevrij, vrij van gerafineerde suikers en vegan 
Recept informatie
  • Type gerecht: Tussendoortje
  • Aantal personen: 16 porties

Soms heb je opeens trek in iets en moet je het gewoon proberen te maken. Dat had ik met deze glutenvrije haver crumble bars. De zon scheen en ik wilde heel graag een tussendoortje maken met zomerfruit. De volgende ochtend deed ik dat, en ik heb ervan genoten!

Het is eens een wat korter recept dan dat je van mij gewend bent. Dat vind ik zelf erg lekker, vooral in de zomer. Want dan is de keuken al warm genoeg zonder potten, pannen en loeiende ovens. Hoe eerder het klaar is, hoe beter, toch?

Mocht je dit recept per toeval in de winter tegen zijn gekomen, dan heb ik een goede tip voor je: vervang het diepvriesfruit door dunne plakjes appel of peer. Met een snufje kaneel tover je deze zomerse bars zo om tot winterse lekkernij!

Het is overigens een vrij dunne crumble en de stukjes zijn ongeveer 5 bij 5 cm. Mocht je liever een dikker crumble hebben, verdubbel dan het recept of gebruik een kleinere bakvorm. Wanneer ik deze crumble bars als tussendoortje eet, pak ik er vaak iets extra’s bij. Maar juist omdat de crumble vrij licht is, doet ‘ie het ook perfect als onderdeel van een high-tea, picknick of dessert (met plantaardig ijs bijvoorbeeld). Ik hoop dat je er weer van geniet

Ingrediënten glutenvrije haver crumble bars (16 stukjes):

  • 300 gram diepvriesfruit
  • 2-3 eetlepels chiazaad
  • 15 gram (glutenvrije) havermout
  • 175 gram (glutenvrije) havermeel
  • 125 gram amandelmeel
  • 100 gram gesmolten kokosolie
  • 1½ eetlepel pindakaas*
  • 25 gram maple syrup
  • 1 snuf zout
  • ½ eetlepel kaneel (optioneel)

* Te vervangen door elke soort notenpasta.

Bereidingswijze glutenvrije haver crumble bars

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit het diepvriesfruit in een pannetje en laat 15 minuten inkoken. Maak ondertussen de crumble: meng het havermeel met het amandelmeel, gesmolten kokosolie, pindakaas of notenpasta, maple syrup, snuf zout en kaneel. Kneed of mix tot een stevige deegbal.

2. Haal het diepvriesfruit van het vuur, giet in een andere kom en laat 10 minuten afkoelen. Maak nu de bodem van de crumble: houd ⅓ van het deeg apart. Verdeel de rest over een met bakpapier beklede bakvorm (20×20 cm). Druk stevig aan met de bolle kant van een lepel en prik met een vork gaatjes in het deeg om ongelijk rijzen te voorkomen. Bak 10 minuten in de warme oven. Meng het chiazaad door het diepvriesfruit zodat dit een stevige jam-achtige structuur krijgt.

3. Meng nu het apart gehouden deeg met de havermout. Dit mag kruimelig zijn. Haal de bodem uit de oven en verdeel de jam hierover. Verdeel nu de crumble over de jam. Schuif opnieuw in de oven en bak in 20 minuten gaar.

4. Laat de crumble afkoelen in de vorm. Snijd deze vervolgens in 16 stukjes (of minder, als je liever grotere stukken hebt). Bewaar in de vriezer of koelkast. De crumble is het lekkerst wanneer deze koud is en combineert daarom goed met een bolletje (plantaardig) ijs.

6. Geniet!

Ik ben Jacoline, het gezicht achter deze gastblogs en achter de blog www.moedzaam.nl. Ik studeer psychologie en houd van natuur, fotograferen, koken, bakken, schrijven en een flinke portie eerlijkheid. Op mijn blog en Instagram (@moedzaam) kun je meer lezen over moedig leven. Denk daarbij aan artikelen over duurzaamheid, interessante wetenschap, de mindset rondom eten en natuurlijk recepten. Ook deel ik mijn hersenspinsels, die vaak in het teken staan van zelfontwikkeling nu ik door mijn gezondheid leer te vertragen. Als je dit leuk vindt of geïnspireerd raakt, zie ik je graag terug!

 

 

Reageer