Deze glutenvrije kerstkoekjes zijn ook lactosevrij, vegan en vrij van geraffineerde suikers

Voedingswaarden

  • energie 107 kcal
  • eiwit 1,4 g
  • koolhydraten 11 g
  • vet 6.6 g

Recept informatie

  • Type gerecht: Zoete lekkernijen
  • Aantal personen: ci. 40 porties

Het tweede kerst recept alweer! Dit keer een heerlijk recept voor bij de koffie. Glutenvrije kerstkoekjes met chocolade en vanille. Een soort duo penotti koekjes. Dit glutenvrije koekjes recept werd geïnspireerd door de Duitse “schwarz-weiß geback”. Dit zijn traditionele Duitse kerstkoekjes. Dus besloot ik dit traditionele kerst recept in een glutenvrij jasje te steken.

Opzoek naar meer heerlijke glutenvrije kerstrecepten?

Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon heel erg gezellig om samen glutenvrije kerstkoekjes te bakken. Ik koos bij deze kerstkoekjes voor een stervorm die ik hier in Duitsland op de kerstmarkt heb gekocht. Mocht je geen koekvorm in huis hebben kun je natuurlijk altijd zelf vormen maken met een mes of met de hand. Misschien zelfs nog leuker!

Wat heb je nodig voor deze glutenvrije kerstkoekjes?

  • 400 gram meel naar keuze (ik gebruikte boekweitmeel)
  • 300 gram vegan roomboter op kamer temperatuur (ik gebruikte een biologische variant op basis van cacaoboter en kokosolie. In de biowinkel zijn er verschillende opties verkrijgbaar.)
  • 30 gram cacao
  • 160 gram kokosbloesemsuiker
  • 2 eetlepels 100% appelmoes
  • vanille poeder/essence
  • snufje zout
  • 8 gram bakpoeder

Hoe bereid je deze glutenvrije koekjes?

  1. Mix alle droge ingrediënten door elkaar. Behalve de cacao en vanille!
  2. Neem een mixer en kneed de roomboter los. Heb je geen mixer? Gebruik dan gewoon lekker je handen.
  3. Voeg de roomboter toe aan de droge ingrediënten en mix alles goed door elkaar.
  4. Verdeel het deeg in twee porties. Voeg aan één van de twee porties cacao poeder toe en aan de andere portie vanille en appelmoes.  Is de portie met cacao poeder te droog? Voeg dan een scheutje plantaardige melk toe.
  5. Neem een deegroller of grote (wijn)fles en rol de vanille portie uit. Gebruik natuurlijk wat extra meel zodat het niet aan het keukenblad/werkblad blijft plakken.
  6. Verdeel de chocolade portie over vanille portie. Ik deed dit door kleine hoeveelheden met mijn vingers in het vanille deeg te drukken. Zo graat het geheel eruit zien als een gevlekte koe, als  je begrijpt wat ik bedoel.
  7. Neem vervolgens een koekvorm en maar vormpjes van de koekjes.
  8. Leg deze koekjes op een bakplaat met bakpapier en bak de koekjes voor 10 minuten op 175 graden.

Enjoy en fijne feestdagen alvast!

Liefs,

Jolijn

 

 

Write A Comment