Deze glutenvrije pasta pesto is vegan, lactosevrij en vrij van geraffineerde suikers

Recept informatie

  • Type gerecht: Hoofdgerecht

Pesto ontdekte ik pas tijdens mijn studententijd. Daarvoor had ik het nog nooit gegeten. Al snel stond er regelmatig een potje in mijn koelkastdeur. Niet alleen om door de pasta te roeren, maar ook om crackers en broodjes te besmeren. Toen ik suikervrij –en later lactose- en glutenvrij– ging eten, was het al snel klaar hiermee. In het assortiment van de supermarkt kon ik geen lactosevrije en suikervrije pesto vinden.

Daarom hier een recept om heel makkelijk zelf een pesto te maken. Door gebruik te maken van cashewnoten in plaats van pijnboompitten, blijft het recept budget proof. En bovendien nemen cashewnoten heel gemakkelijk smaken op. Win win! De edelgistvlokken zijn volledig plantaardig maar geven toch een kazige smaak aan het geheel.

Bij de pesto kookte ik glutenvrije pasta en roosterde ik groenten in de oven. De pesto is gemakkelijk van tevoren te maken en een aantal dagen in de koelkast te bewaren. Daardoor kan dit recept ook heel makkelijk en snel gebruikt worden! En restjes? Die smeer je de volgende dag op je cracker of dip je ’s avonds wat groenten in!

Ingrediënten voor deze glutenvrije pasta pesto

  • 75 gram rauwe cashewnoten
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 limoen(sap)
  • 2 eetlepels edelgistvlokken
  • 5-10 eetlepels water
  • 75 gram rauwe spinazie
  • 15-25 gram verse basilicum
  • 1/2 theelepel peper
  • Zout naar smaak

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 220 graden. Rooster de cashewnoten goudbruin in 5-10 minuten. Week daarna voor 10 minuten in warm water. Blend ondertussen de spinazie fijn. Pel de knoflook en snijd in plakjes. Giet de cashewnoten af. Doe nu alle ingrediënten (knoflook, sap van de limoen, edelgistvlokken, cashewnoten, 5 eetlepels water en basilicumblaadjes) in de blender waarin je ook de spinazie hebt fijngemalen.
  • Blend alles tot een pesto. Proef en voeg eventueel zout, extra water of extra basilicum blaadjes toe (in geval van basilicum: versnipper ze voor je ze toevoegt). Blend nogmaals kort. Schep de pesto in een goed afsluitbaar potje en bewaar maximaal 5 dagen in de koelkast.

*serveer met een glutenvrije pasta naar keuze.

Geniet!

opzoek naar meer voedzame hoofdgerechten?

Ik ben Jacoline, het gezicht achter deze gastblogs en achter de blog www.moedzaam.nl. Ik studeer psychologie en houd van natuur, fotograferen, koken, bakken, schrijven en een flinke portie eerlijkheid. Op mijn blog en Instagram (@moedzaam) kun je meer lezen over moedig leven. Denk daarbij aan artikelen over duurzaamheid, interessante wetenschap, de mindset rondom eten en natuurlijk recepten. Ook deel ik mijn hersenspinsels, die vaak in het teken staan van zelfontwikkeling nu ik door mijn gezondheid leer te vertragen. Als je dit leuk vindt of geïnspireerd raakt, zie ik je graag terug!

Write A Comment