Voedingswaarden
- energie 199 kcal
- eiwit 4.5 g
- koolhydraten 15.2 g
- vet 13 g
Recept informatie
- Type gerecht: Tussendoortje
- Aantal personen: 8 personen
Lactosevrije en glutenvrije speculaas
Langzaam begint het echt steeds kouder te worden en beginnen de blaadjes te vallen. Het is nu echt herfst! En wat past er nu beter bij de herfst dan een dampende kop koffie, thee of chocolademelk èn een stuk speculaas? Lactosevrij, glutenvrij, vrij van geraffineerde suikers en vegan speculaas welteverstaan!
Speculaas vind ik altijd erg lekker. Een ‘kaal’ speculaasje vind ik al een feestje, maar als de glutenvrije speculaas brokken met amandelschaafsel uit de kast komen… Dan is het helemaal genieten wat mij betreft! Omdat het wat lastiger is om glutenvrij en lactosevrij speculaas te vinden, heb ik een recept bedacht. Niet zo moeilijk, wel lekker.
Met dit recept kun je alle kanten op: glutenvrije speculaas brokken met amandelschaafsel, typische ginger bread mannetjes (koop een uitsteekvormpje), en kruidnoten. Voor iedere dag en elk feest een mogelijkheid!
Mocht je besluiten kruidnootjes te maken, geef ik je nog een tip: smelt chocolade en dompel de kruidnootjes hierin onder. Hmm, dat is lekker. laat die feestdagen maar komen!
Ingrediënten voor deze glutenvrije speculaas (grootte: 22×22 cm):
- 120 gram boekweitmeel
- 90 gram amandelmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel vanillepoeder (optioneel)
- 1½ eetlepel koek & speculaas kruiden
- 45 gram kokosolie
- 40 ml plantaardige melk
- 30-40 gram ahornsiroop
- ½ eetlepel maïzena*
- 2 eetlepels amandelschaafsel
* Dit is ook te vervangen door een losgeklopt ei.
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng het boekweitmeel, amandelmeel, de bakpoeder, vanillepoeder en kruiden.
2. Smelt ondertussen de kokosolie op laag vuur. Voeg dit samen met de plantaardige melk en ahornsiroop toe. Kneed tot een stevig deeg. Proef en voeg eventueel extra kruiden of ahornsiroop toe.
3. Rol het deeg tot een vierkant van ongeveer 22×22 cm, steek vormpjes uit het deeg, of rol kleine bolletjes om kruidnootjes te maken. Leg dit met bakpapier op een ovenrooster.
4. [Sla deze stap over als je ginger bread mannetjes of kruidnoten hebt gemaakt.] Los de maïzena op in 5 eetlepels lauw water. Smeer dit (of een losgeklopt ei) over het deeg. Bestrooi met het amandelschaafsel. Druk dit nog extra aan.
5. Bak de speculaas in 35 minuten gaar. Houd de oven de laatste minuten goed in de gaten (het amandelschaafsel kan te donker worden). Haal de speculaas uit de oven wanneer deze mooi gekleurd is en laat afkoelen op het rooster.
6. Geniet van je heerlijke glutenvrije speculaas!
Liefs,
Jolijn