Deze glutenvrije speculaas zonder suiker is ook lactosevrij en vegan
Door te begrijpen wat een glutenvrij dieet inhoud en hoe je glutenrijke granen kun vervangen, zul je zien dat je steeds creatiever aan de gang kan in de keuken.
VOEDINGSWAARDEN
- energie 161 kcal
- eiwit 3.4 g
- koolhydraten 14.1 g
- vet 9.8 g
RECEPT INFORMATIE
- Type gerecht: Tussendoortje
- Aantal personen: 10 personen
Inmiddels is het al bijna eind oktober. De bladeren krijgen langzaam een mooie kleur en het wordt tijd voor wat meer gezelligheid in huis. Zelf heb ik het er altijd even moeilijk mee als de zomer voorbij is en de regenachtige dagen beginnen. Toch zorgt de gezelligheid die de herfst met zich meebrengt ervoor dat ik daar snel weer overheen ben.
Een onderdeel van deze gezelligheid vind ik toch altijd wel speculaas. En eigenlijk gaat er niks boven Nederlandse speculaas, toch? Helaas is dit geen gezonde speculaas. Dat betekent natuurlijk niet dat we van het originele recept een gezond speculaas recept kunnen maken! Dit glutenvrije speculaas recept is net even wat gezonder en gevuld met goede voedingstoffen in plaats van lege calorieën. Door het gebruik van boekweitmeel, rijstmeel en amandelmeel is het recept compleet glutenvrij. Daarnaast gebruik ik kokosbloesemsuiker om om “suikervrije” speculaas te maken. Vrij van geraffineerde suikers bedoel ik hier natuurlijk mee. Als laatste kokosolie in plaats van boter waardoor dit speculaas recept ook lactosevrij en vegan is.
Ingrediënten voor deze glutenvrije speculaas zonder suiker
- 60 gram boekweitmeel
- 60 gram rijstmeel (geen rijstmeel in huis? Gebruik dan gewoon 120 gram boekweitmeel)
- 90 gram amandelmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- snufje zout
- 2 eetlepels koek & speculaas kruiden
- 45 gram kokosolie
- 50-60 ml plantaardige melk
- 50 gram kokosbloesemsuiker
- ½ eetlepel arrowroot*
- (pure chocola)
*maizena of een opgeklopt ei kan ook
- Neem een grote kom en mix alle droge ingrediënten door elkaar.
- Voeg de natte ingrediënten toe en mix/kneed alles goed door elkaar.
- Maak een bal van het deeg en leg het op een bakplaat (gebruik natuurlijk wel bakpapier).
- Neem een deegroller en rol het deeg uit tot het ongeveer 2 cm dik is. Je kunt het op deze manier afbakken en in stukken breken/snijden als het klaar is. Heb je een leuk koekvormpje? Dan kun je deze natuurlijk ook gebruiken.
- Bak de speculaas voor 35 minuten op 160 graden Celsius.
- Neem de speculaas uit de oven en laat het goed afkoelen.
- Wil je wat extra’s toevoegen? Smelt dan wat pure chocolade au bain marie en giet dit over de speculaas. Heerlijk! Net chocolade pepernoten.
Enjoy!
Liefs,
Jolijn
2 Comments
Hoi! Kan ik het amandelmeel vervangen voor iets anders? Voor iemand die notenallergie heeft
Hoi Hoi,
Je zou kokosmeel kunnen proberen.