Deze glutenvrije winter cake is glutenvrij, lactosevrij, vegan en vrij van geraffineerde suikers.

VOEDINGSWAARDEN p.p

  • energie 145 KCAL
  • eiwit 4 g
  • koolhydraten 28,7 g
  • vet 1 g

RECEPT INFORMATIE

  • Type gerecht: Tussendoor
  • Aantal personen: 10 plakken

Op Instagram vroeg ik jullie welk recept ik vandaag zou gaan posten. Een glutenvrije appel-kurkuma cake of een havermoutje met stoofpeertjes. De glutenvrije appel-kurkuma cake had duidelijk gewonnen, dus hier komt het recept!

Volg jij een glutenvrij dieet en wil je meer leren over wat dat inhoud? Klik dan even hier.

Dit recept is een heerlijk verwarmende glutenvrije winter cake. Vooruit, het is 12 november.. Nog lang geen winter. Eigenlijk zou ik nog geen glutenvrije winter cake mogen posten. Maar de temperaturen van deze afgelopen week voelde absoluut winters aan. Dus ik vond een winters receptje wel op zijn plaats.

Kurkuma is een kruid waar je tijdens de wintermaanden veel baat bij kunt hebben. Het heeft een goede werking op het immuunsysteem en werkt ontstekingsremmend. Daarnaast heeft het ook hele gunstige effecten op PDS (prikkelbaar darm syndroom), daar lees je hier meer over.

Naast kurkuma bevat dit recept ook lekker veel appel. Ik vind appel echt winterfruit. Zeker gecombineerd met kaneel, aangezien kaneel verwarmend werkt. Dus deze glutenvrije cake bevat eigenlijk alle elementen om een lekkere comforting winter cake te vormen; ontstekingsremmende kurkuma, warme appel en verwarmend kaneel. Het recept vind je hieronder.

Ingrediënten voor deze glutenvrije winter cake

  • 400 gram suikervrije appelmoes
  • 10 gr. bakpoeder
  • scheutje appelazijn
  • 200 ml water
  • 100 gram dadels
  • 3 theelepels kurkuma + een snufje peper (deze combinatie zorgt ervoor dat de ontstekingsremmende stof in kurkuma goed wordt opgenomen)
  • snufje zout
  • kaneel naar smaak
  • 160 gram boekweitmeel
  • 110 gram grove (glutenvrije) havermout
  • 1 appel

Bereidingswijze van deze glutenvrije cake

  1. Meng alle natte ingrediënten door elkaar.
  2. Voeg het bakpoeder toe aan de natte ingrediënten en laat het even reageren met elkaar. Je zult zien dat er bubbels ontstaan. Dit betekent dat het gist zijn werk doet.
  3. Voeg vervolgens de droge ingrediënten toe.
  4. Zet de bak even opzij. Ongeveer 30 minuten. Zo kan de havermout een deel van het vocht alvast opnemen en “bind” het deeg beter.
  5. Snij ondertussen de appel in dunne plakken.
  6. Neem een ingevet cakeblik. Giet de helft van het beslag in dit cakeblik. Leg 2/3 van de appels op het beslag en giet de 2e helft er overheen.
  7. Maak de glutenvrije cake af met de rest van de appel.
  8. Plaats de cake voor 50-60 minuten in de oven op 180 graden Celsius.

Enjoy!

Liefs,

Jolijn

2 Comments

  1. Hoi Jolijn
    Op de foto zie ik ook pompoenpitten. Ik lees dit niet terug bij de ingrediënten. Foutje of optioneel?

    • Jolijn Reply

      Hoi Cemile,

      Dat was puur voor decoratie. Het is dus optioneel 🙂

Reageer