Deze glutenvrije worteltaart is lactosevrij, vegan, glutenvrij en vrij van gerafineerde suikers

Toen ik een jaar of 16 was, proefde ik voor het eerst worteltjestaart. Ik was enorm sceptisch, want ik was toentertijd niet zo gek op wortels. Omdat ik die uiteindelijk bijna niet proefde, was ik blij verrast. Vervolgens vergat ik het hele bestaan van deze taart en at ik het jarenlang niet.

Totdat ik een tijdje geleden met een vriendin koffie dronk en zij worteltjestaart bestelde. Direct werd ik geïnspireerd om een recept te ontwikkelen en dit te delen met jullie. Ik besloot om de cashew crème zowel bovenop als middenin de taart te gebruiken. En ik moet zeggen: dat beviel heel erg goed! De taart zelf is wat stevig en licht zoet. De crème is door het gebruik van citroensap juist licht en fris. Een heerlijke combinatie.

Om een mooie rechte streep cashew crème te krijgen in het midden, moest ik de taart natuurlijk doorsnijden. Daar ben ik niet zo goed in, maar gelukkig kreeg ik na veel getwijfel een idee. Door deze truck is het héél makkelijk om recht te snijden. Vanzelfsprekend deel ik deze met jullie.

Leg een snijplank van ongeveer 1 cm dik tegen de lange zijde van de taart. Leg je mes plat op de snijplank en snijd de taart door terwijl het mes de snijplank blijft raken. Doe dit vanaf beide zijden van de taart. Zorg ervoor dat het blad van je mes iets langer is dan de helft van de taart, zodat deze helemaal wordt doorgesneden. Et voilà: perfect recht.

Ik hoop dat je net zo geniet van het bakken en eten van deze worteltjestaart als ik deed!

Ingrediënten  voor deze glutenvrije worteltaart (12 stukjes):

  • 150 gram plantaardige melk
  • 8-10 dadels (75-100 gram)
  • 2 eetlepels gebroken lijnzaad
  • 5 eetlepels water
  • 65 gram kokosolie
  • 275 gram wortelen
  • 100 gram havermeel (glutenvrij)
  • 150 gram amandelmeel
  • 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
  • 15 gram bakpoeder
  • 1 snuf zout
  • 130 gram cashewnoten
  • ½ citroen
  • 1 handje walnoten (optioneel)

Bereidingswijze van deze glutenvrije worteltaart

  1. Laat de dadels 1 tot 2 uur weken in 120 gram plantaardige melk. Meng het lijnzaad met het water en laat 15 minuten staan. Smelt de kokosolie. Rasp ondertussen de wortelen en meng die daarna met het havermeel, amandelmeel, lijnzaadmengsel, gesmolten kokosolie, koek- en speculaaskruiden, bakpoeder en het snufje zout.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden. Blend nu de dadels en plantaardige melk tot een dadelpasta. Meng dit door het beslag.
  3. Gebruik een bakvorm van 17½ × 12½ cm of 15 × 15 cm. Vet deze in of bekleed met bakpapier. Verdeel het beslag over de vorm en bak in 75 minuten gaar. Laat de taart eerst 30 minuten afkoelen in de vorm, verwijder deze vervolgens en laat daarna volledig afkoelen op een rek.
  4. Laat ondertussen de cashewnoten 1 tot 2 uur in warm water weken. Giet de cashewnoten af en blend samen met 30 gram plantaardige melk en het sap van de halve citroen tot een zachte crème.
  5. Snijd de taart als deze volledig is afgekoeld horizontaal door de helft. Besmeer deze laag met de helft van de crème. Stapel de lagen weer op elkaar en besmeer de bovenkant met de crème. Versier eventueel met walnoten en/of geraspte wortel.
  6. Geniet!

Vond je dit nou een leuk receptje? Misschien ben je dan ook geïnteresseerd in de volgende blogjes: alles over glutenintolerantie, gezonde havermout koekjes of wil je graag alles weten over lactose-intolerantie

Ik ben Jacoline, het gezicht achter deze gastblogs en achter de blog www.moedzaam.nl. Ik studeer psychologie en houd van natuur, fotograferen, koken, bakken, schrijven en een flinke portie eerlijkheid. Op mijn blog en Instagram (@moedzaam) kun je meer lezen over moedig leven. Denk daarbij aan artikelen over duurzaamheid, interessante wetenschap, de mindset rondom eten en natuurlijk recepten. Ook deel ik mijn hersenspinsels, die vaak in het teken staan van zelfontwikkeling nu ik door mijn gezondheid leer te vertragen. Als je dit leuk vindt of geïnspireerd raakt, zie ik je graag terug!

 

 

Write A Comment