Deze glutenvrije pizza is ook lactosevrij, low FODMAP, vrij van geraffineerde suikers en vegan
Toen de pizza’s in de winkel verschenen met bodems gemaakt van groenten kon mijn geluk niet op. A dream come true: naar de winkel lopen, pizza kopen, pizza in de oven en eten maar. Totdat ik de ingrediëntenlijst checkte en zag dat er alsnog tarwe in deze bodems zat. Balen… Dus ging ik opzoek naar een eigen recept voor een glutenvrije pizza bodem met extra groente.
Niet lang geleden probeerde ik FODMAP-arme koekjes te bakken. Ze waren prima te eten maar niet heel lekker. Totdat ik me besefte dat dit recept prima aan te passen was tot pizzabodem. Daarom dook ik de keuken in en dat resulteerde in dit recept.
Omdat de glutenvrije pizza bodem op basis van wortelen is, raad ik je aan deze even goed te proeven (kan gewoon, er zitten immers geen dierlijke producten in de bodem!). Het is namelijk belangrijk om voldoende kruiden toe te voegen, zodat de bodem niet zoet gaat smaken. Als de bodem eenmaal op smaak is, heb je alleen nog wat geduld nodig. Misschien niet zo snel als een diepvriespizza uit de supermarkt, maar wel bijna net zo makkelijk en bovenal: erg lekker!
Ingrediënten glutenvrije pizzabodem:
* 200 gram geschrapte wortelen
* 40 gram havermout
* 1 eetlepel lijnzaad
* 1 eetlepel kokosolie
* 1-2 eetlepels Italiaanse kruiden
* ½ theelepel peper
* 1 snuf chilipoeder
Ingrediënten toppings:
* 2-3 eetlepels tomatenpuree
* ½ aubergine
* ¼ paprika
* 1-2 eetlepels pompoenpitten
* 25 gram kiemgroenten
* 1 handje rucolasla
* ½ eetlepel Italiaanse kruiden (optioneel)
Hoe maak je deze glutenvrije pizza?
1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergine in dunne plakken en laat 10 minuten garen in de oven. Kook ondertussen de wortelen en pureer ze met een staafmixer zodra ze goed gaar zijn. Meng de overige ingrediënten voor de pizzabodem door de gepureerde wortelen. Proef het mengsel en voeg eventueel extra kruiden toe.
2. Zet de rand van een bakvorm (doorsnede 26 cm) op een vel bakpapier. Verdeel het mengsel voor de pizzabodem hierin en haal vervolgens de rand voorzichtig los. Bak in 30-40 minuten gaar. De bodem is gaar als deze gemakkelijk loskomt van het bakpapier.
3. Besmeer de bodem met de tomatenpuree. Verdeel de aubergine schijven, fijngesneden paprika en pompoenpitten erover. Bak in 10 minuten af.
4. Beleg de pizza met de kiemgroenten, rucolasla en bestrooi eventueel met extra Italiaanse kruiden.
5. Geniet!