Wist je dat je beukennoten kunt eten? En dat je er hele lekkere dingen van kan maken, zoals deze tapenade? Beukennoten zijn de vruchten van de beukenboom en het lievelingsmaaltje van eekhoorns. Het zit in een harde schil, vergelijkbaar met hazelnoten en nu het weer herfst is, volop te vinden in het bos!

Recepten met beukennoten

In mijn jeugd heb ik menig jaar op de scouting gezeten bij ons in het bos in Heemstede. Uren heb ik hier met veel plezier doorgebracht. En elke herfst was het een vaste prik: met alle “kabouters” nootjes zoeken in het bos en daarna pellen met een grote mok warme chocolademelk erbij. Vervolgens werden ze in de karamel gebakken en mochten we aanvallen! Mmm, het water loopt mij weer in de mond bij de gedachte alleen! Maar je kan nog veel meer met deze beukennoten. Als je ze even kort roostert in de pan krijgen ze namelijk een heerlijke, licht rokerige smaak en zijn ze een prima aanvullen over je maaltijdsalade of ter vervanging van de pijnboompitten in een zelfgemaakte verse pesto.

Wanneer zijn beukennoten giftig?

Als je heel veel rauwe beukennoten eet, wordt je lijf niet zo blij van. En de eekhoorns ook niet, het is tenslotte hun voedsel voor de winter. Maar een paar tijdens het wandelen kan geen kwaad en als je ze roostert heb je al helemaal geen last meer van de mogelijke giftige stoffen die het bevat wanneer je er te veel van zou eten. Voor dit recept heb je slechts een handje beukennoten nodig, geen enkel probleem dus om hier heerlijk van de snoepen!

Ingrediënten voor 1 portie beukennoten tapenade:

 • Handje verse beukennoten
 • 1 kleine teen knoflook
 • 4 olijven
 • 1 stukje Parmezaanse kaas (blokje van ca 2×2 cm)
 • Scheutje olijfolie
 • Snuf peper en zout

Bereiding tapenade:

 1. Pel de nootjes door de donkerbruine harde schil te verwijderen. Verwijder ook het dons zodat je een mooi schoon nootje overhoudt. Het bruine vliesje kun je wel laten zitten. Tip: voelen de nootjes van buiten zacht aan? dan zijn ze niet goed; je hebt echt de stevige, volle nootjes nodig!
 2. Verwarm een pan op middel hoog vuur en rooster je de nootjes. De vliesjes breken nu open en kan je straks gemakkelijk verwijderen.
 3. Wanneer de nootjes een beetje gekleurd zijn, kun je ze uit de pan nemen en op een bord af laten koelen.
 4. Verwijder alle bruine losse vliesjes en gooi deze weg.

  Wil je er een zoete traktatie van maken net zoals uit mijn jeugd? Dan is dit het moment om wat suiker met water verhitten tot een karamel en hier de nootjes doorheen roeren. Giet op een vel bakpapier en laat afkoelen. Eet je ze al losse nootjes dan kan je zo al aanvallen!

 5. Voor de tapenade mag je nu alle ingrediënten in een keukenmachine toevoegen. Pureer het tot een grof mengsel. Voeg naar eigen wens meer olijfolie toe voor een smeuïg geheel.
 6. Je kunt de tapenade nu enkele dagen bewaren in de koelkast of lekker eten met wat toastjes. Openhaard aan, glas wijn erbij, bordspel erbij en de herfst is begonnen!

 

Write A Comment