de lekkerste avermout recepten! Ik ben gek op havermout. Daar ga ik niet over liegen. Ik dacht misschien is het handig om al mijn favoriete havermout recepten te bundelen in één blog bericht. In dit blogje ga je vooral lekkere havermout ontbijtjes vinden. Want havermout is een echt “breakfast food” toch?
In dit blog zijn alle havermout recepten zonder suiker, lactose of gluten. Let wel op! Haver is voor mensen met glutensensitiviteit vaak geen probleem. Kies in dit geval het liefst voor biologische havermout. Voor mensen met coeliakie is het een ander verhaal. Zij moeten opzoek naar gecertificeerd glutenvrije havermout. Dit is verkrijgbaar bij alle grote supermarkt ketens.
Wil jij graag gezonder eten maar weet je niet waar je moet beginnnen? Laat mij jou als kok en voedingsspecialist helpen via persoonlijke coaching.
Terug naar de havermout recepten. Hieronder vind je een aantal lekkere havermout ontbijtjes. Deze zal ik regelmatig updaten. Hou dit blog dus goed in de gaten. Alle recepten zijn voorzien van voedingswaarde, ingrediënten en een bereidingswijze. Daarnaast vertel ik je natuurlijk of de havermout recepten zonder suiker, lactose of zelfs vegan zijn. Smakelijk alvast!
De lekkerste havermout recepten op een rijtje
Kurkuma en honing overnight oats
vegan glutenvrij, lactosevrij en vrij van geraffineerde suikers
Voedingswaarde per portie :
- energie 307
- eiwit 9 g
- koolhydraten 53 g
- vet 6 g
Wat heb je nodig?
- 50 gr. havermout
- 5 gr. chiazaad
- 1/4 theelepel kurkuma
- 1 theelepel (ci. 10 gr. honing/agave)
- snufje kaneel
- 120 ml rijstmelk
- water
Hoe maak je het?
- Meng alle droge ingrediënten in een kommetje.
- Voeg rijst-kokosmelk en honing toe.
- Roer alles goed door elkaar en voeg water toe totdat alle havermout bedekt is.
- Zet dit een nachtje in de koelkast en maak het ontbijtje de volgende ochtend af met vers fruit/noten/kokosrasp etc.
Carrotcake ovenbaked oats met appel
vegan glutenvrij, lactosevrij en vrij van geraffineerde suikers
Voedingswaarde per portie :
- energie 498
- eiwit 15.9 g
- koolhydraten 80.1 g
- vet 16.1 g
ingrediënten voor ci. 2 porties
- 2 geraspte wortels
- 1-2 appels
- 120 gram havermout
- kaneel
- snufje zout
- 25 gram chiazaad
- 25 gram geraspte kokos
- 50 gram dadels (gepureerd)
- 100 gram plantaardige melk
Bereidingswijze:
- Snij de appel(s) in dunne reepjes.
- Neem een mengkom en meng alle ingrediënten behalve de appel door elkaar.
- Neem een kleine bakvorm en bedek de bakvorm met bakpapier.
- Neem ongeveer 1/2 van het mengsel en beleg de bodem van de bakvorm.
- Leg de appel reepjes op het mengsel en bedek de appels met de andere helft van het mengsel.
- Bak de ovenbaked oats voor ongeveer 20 minuten op 180 graden Celsius.
Voila een heerlijk warm ontbijtje met lekker veel groente en fruit. Enjoy!
Rawnola met plantaardige melk en fruit
Dit havermout recept is glutenvrij, suikervrij, lactosevrij en vegan.
Hands up als je ook zo gek bent op granola. Ik kan er oprecht geen genoeg van krijgen. Je kunt er ook zo eindeloos mee variëren. Dit rawnola recept is een van deze variaties en de laatste tijd mijn absolute favoriet! Daarnaast is het ook een soort “mealprep” recept. Ik maak altijd een grote hoeveelheid aan het begin van de week. Op deze manier heb ik elke ochtend een snel ontbijtje klaar staan.
Voedingswaarde basis recept :
- energie 308 kcal
- eiwit 8.1 g
- koolhydraten 43.5 g
- vet 11.3 g
Ingrediënten voor een grote portie: (serveert ongeveer 4 personen)
basis ingredienten:
- 200 gram “Rolled oats” of grote havervlokken. Heb je glutensensitiviteit dan is het geen probleem om gewone biologische havermout te kopen. Heb je coeliakie? Dan is het erg belangrijk dat je opzoek gaat naar een glutenvrije variant. Bij de ekoplaza heb je van het merk “lieke is vrij” glutenvrije grove havervlokken. Wil je meer leren over het verschil tussen glutensensitiviteit en coeliakie? Klik dan even hier.
- 60 gram dadels
- 50 gram kokosrasp
extra optionele ingrediënten:
- geroosterde noten / rauwe noten
- chai mix
- kaneel
- cacao nibs of grof gehakte chocolade
- kurkuma en kaneel
- zaden/pitten zoals lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, pompoenpitten en zonnebloempitten
Bereidingswijze
- Neem de basis ingrediënten en doe deze in een sterke blender of foodprocessor.
- Puls de ingrediënten totdat alles een beetje in stukken is gehakt.
- Voeg vervolgens de optionele ingrediënten naar keuze toe.
- Serveer met plantaardige melk/yoghurt en vers fruit
Ovenbaked havermout met banaan en pruimen
Dit havermout recept is glutenvrij, suikervrij, lactosevrij en vegan.
Voedingswaarde:
- energie 541 kcal
- eiwit 12.2 g
- koolhydraten 83.5 g
- vet 19.2 g
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 1 banaan
- 60 gram grove havervlokken
- kaneel
- 1/2 eetlepel gesmolten kokosolie
- 50 ml rijst-kokosmelk of gewoon water
- snufje zout
- 15 gram gehakte walnoten
- (5 gram kokosbloesemsuiker)
- 2 kleine pruimen
Bereidingswijze:
- Prak de banaan met een vork en mix alle natte ingrediënten.
- Snij de pruimen in kleine stukjes. Voeg die toe aan de natte ingrediënten.
- Voeg alle droge ingrediënten toe.
- Mix alles goed door elkaar.
- Giet het “beslag” in een ingevet bakvormpje.
- Bak de havermout voor 30 minuten op 180 graden Celsius.
De ingrediënten hierboven zijn voor 1 portie. Je kunt natuurlijk zoveel porties maken als je wilt en het vervolgens in de koelkast of vriezer bewaren. Zo heb je altijd snel een lekker havermout ontbijtje achter de hand.
Overnight bircher muesli met bessen
Glutenvrij, lactosevrij, vegan en vrij van geraffineerde suikers
Een van mijn favoriete havermout recepten. Bircher muesli is geloof ik erg Duits. Ik kende het in ieder geval nog niet. Het originele recept in niet vegan of lactosevrij maar ik heb even wat kleine aanpassingen voor jullie gemaakt. Het recept vind je hier.
Opzoek naar een leuke gezonde webshop?
2 Comments
Pingback: Glutenvrije ontbijt pizza zonder lactose of suiker - Beter door eten
Pingback: Glutenvrij bananenbrood recept: mijn favorieten - Beter door eten