In dit blogje ga ik voor jullie de komende tijd een aantal hummus recepten verzamelen.  Voor degene die Hummus nog niet kennen, dit is een smeersel gemaakt van kikkererwten, citroen, kruiden en tahin (sesampasta). Hummus komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en is de laatste jaren hier in Europa erg populair geworden. Dit komt omdat het erg lekker is en vele gezondheid voordelen kent.

Het hoofdingrediënt is kikkererwten. Kikkererwten zitten van nature vol vezels wat zorgt voor een gezonde darmwerking. Daarnaast is het ijzergehalte in kikkererwten erg hoog en bevatten ze veel eiwitten.

Daarnaast bevat het tahin. Tahin is een pasta gemaakt van sesam. Ook sesam bevat veel ijzer. Hummus is dus een ijzerbommetje en daarom erg interessant voor vegans en vegetariërs. Verder bevat sesam veel calcium, verschillende B-vitamines, Vitamine E en magnesium.

Als laatste word hummus altijd gemaakt met olijfolie. Wanneer olijfolie koud wordt geserveerd en van goede kwaliteit is, is het een goede bron van omega 3.

Dit lekkere smeerseltje heeft dus veel gezondheid voordelen. Maar daarnaast is het ook gewoon heel lekker. Je kunt het op je brood smeren, door je salade doen of je rauwkost in dippen.

Hummus recepten

De klassieke

Als eerste deel ik een klassieke hummus met jullie. Dit recept bevat de basis ingrediënten voor Hummus, hier kun je zelf nog eindeloos mee variëren. Denk aan extra bietjes, een pittige variant met rode peper of een met wortel. Ik zal in de toekomst zeker nog wat lekkere receptjes met jullie delen!

Ingrediënten:

  • 400 gram kikkererwten uit pot of blik (je hebt ook 2/3 van het vocht nodig)
  • 1 eetlepel tahin
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels citroensap
  • Koriander naar smaak
  • Peper en zout

Bereidingswijze:

  1. Laat de kikkererwten uitlekken en vang 2/3 van het vocht op.
  2. Doe alle ingrediënten bij elkaar in de blender en blend het tot een gladde massa.
  3. Voeg langzaam het vocht vond de kikkererwten toe aan de massa.
  4. Nog even blenden zodat alle kikkererwten goed fijn zijn.

Kurkuma hummus

Ingrediënten

  • 400 gram uitgelekte en afgespoelde kikkererwten
  • sap van 1 citroen + de schil van 1 citroen
  • 1 theelepel zoete paprika poeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel chillipoeder
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels tahin
  • 2 eetlepels water (meer wanneer nodig)
  • peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

Doe alle ingrediënten in een blender of foodprocessor en mix alles goed door elkaar totdat je een gladde hummus krijgt.

Ook bananenbrood en havermout zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Hier vind je een aantal heerlijke bananenbrood recepten. En als je hier klikt een aantal lekkere havermout recepten.

 

 

Reageer