Deze kerrie notenrijst is vegan, glutenvrij, lactosevrij en vrij van geraffineerde suikers

Voedingswaarden

  • energie 514 kcal
  • eiwit 25.1 g
  • koolhydraten 71 g
  • vet 12.6 g

Recept informatie

  • Type gerecht: Hoofdgerecht
  • Aantal personen: 2 personen

Ik ben absoluut gek op babymais. Tot een paar maanden geleden had ik dit nog nooit gekocht. Niet omdat ik dat niet wilde maar omdat ik het nog nooit had gevonden op de versafdeling van de supermarkt. Een aantal maanden geleden vond ik het bij mijn favoriete groentekraam op de markt. Sindsdien neem ik het regelmatig mee. Het geeft mijn gerecht iedere keer weer een lekkere twist!

Met dit recept deel ik een aantal van mijn favoriete snelle ‘opleuk’ tips. Trucjes waardoor je je maaltijd nog iets sneller klaarmaakt en ook iets interessanter laat smaken. Ideaal voor de doordeweekse avond waarbij je net wat meer indruk wilt maken of wanneer er onverwachts mensen komen eten.

De tip voor een snellere maaltijd én het produceren van minder afwas, is het koken van de rijst en diepvries sperziebonen in één pan. Omdat alles uiteindelijk toch gemengd wordt, kan dit prima! Om je maaltijd een smaak-boost te geven, voeg je vervolgens kruiden toe aan de rijst. En als je helemaal de show wilt stelen, voeg je pitten toe. Ik gebruikte zonnebloem- en pompoenpitten. Op deze manier doet de rijst denken aan de notenrijst die je ook in de winkel kunt kopen (maar vaak niet glutenvrij en suikervrij is). Zelf maken blijkt weer eens (bijna) net zo makkelijk als zelf kopen. Dit receptje is lactosevrij, glutenvrijm vrij van geraffineerde suikers en vegan.

Ingrediënten kerrie-notenrijst

  • 100-150 gram zilvervliesrijst
  • 125 gram tempeh
  • 1 eetlepel olie
  • 100 gram babymaïs
  • 150 gram diepvries sperziebonen
  • 50 gram taugé (optioneel)
  • 2-3 eetlepels pitten
  • 3 theelepels kerriepoeder
  • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de tempeh in schijfjes van 2×2 cm met een dikte van 2 millimeter. Doe in een schaaltje met de olie en 1-2 theelepels kerriepoeder. Meng dit goed zodat alle schijfjes tempeh bedekt zijn met kerrie. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat de schijfjes niet op elkaar liggen. Leg ook de babymais op de bakplaat. Rooster in 20-30 minuten gaar. Leg de laatste 10 minuten ook de taugé in de oven.
  2. Kook ondertussen de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Voeg hierbij de sperziebonen toe zodat de rijst en bonen in één keer samen gaar koken. Laat het geheel droog koken en voeg nu de overige kerriepoeder en pitten toe. Meng goed door.
    Meng hetgeen gegaard is in de oven ook door de rijst en verdeel over twee borden.

Geniet ervan.

opzoek naar meer voedzame hoofdgerechten?

Ik ben Jacoline, het gezicht achter deze gastblogs en achter de blog www.moedzaam.nl. Ik studeer psychologie en houd van natuur, fotograferen, koken, bakken, schrijven en een flinke portie eerlijkheid. Op mijn blog en Instagram (@moedzaam) kun je meer lezen over moedig leven. Denk daarbij aan artikelen over duurzaamheid, interessante wetenschap, de mindset rondom eten en natuurlijk recepten. Ook deel ik mijn hersenspinsels, die vaak in het teken staan van zelfontwikkeling nu ik door mijn gezondheid leer te vertragen. Als je dit leuk vindt of geïnspireerd raakt, zie ik je graag terug!

Reageer