Hieperdepiep hoera!!! Je kleintje is (bijna) jarig, hoogste tijd om te gaan kijken wat voor lekkers er dit jaar getrakteerd moet worden! In dit overzicht de leukste en meest gezonde traktaties voor onze schatjes!

Trakteren hoort een feest te zijn! Vier je verjaardag met een lekkere fruit traktatie, een vrolijke luchtballon met popcorn of een eetbare moestuin en maak er een onvergetelijke dag van!

Gezonde fruit traktaties

Trakteren met fruit is altijd een goed idee. Met een beetje creativiteit maak je hiermee de leukste creaties.

Traktatie 1: bloederige smoothie shots! 
Deze traktatie is niet alleen snel klaar maar ook nog eens gezonder dan ie lijkt! De spuitjes zijn namelijk gevuld met een rode smoothie en erg leuk voor de kleintjes om later nog mee verder te spelen als “waterpistool”. Je koopt de spuitjes bij de apotheek in verschillende maten. Deze van 10 ml kostte € 0,40 per stuk.

Gezonde traktatie: smoothie shots - Beter door Eten
Gezonde traktatie: smoothie shots

Traktatie 2: fruitijsjes
Wie zegt dat ijshoorntjes altijd gevuld met ijs moeten worden? Koop kant-en-klare ijshoorntjes in de supermarkt (glutenvrije ijshoorntjes vind je o.a. hier) en vul ze kort voor het serveren met vers fruit. Bij ons in de klas kwamen de kleuters maar wat graag voor een “refill”

gezonde traktatie: fruit ijsjes - Beter door Eten
Gezonde traktatie: fruit ijsjes

Traktatie 3: Watermeloen ijsjes
Prik fruit op een ijsstokje en kinderen worden er blij van! Oké misschien niet alle kinderen maar zo wordt fruit eten wel een stuk leuker. De ijsstokjes kocht ik bij de Action.

Gezonde traktatie: watermeloen ijsjes - Beter door Eten
Gezonde traktatie: watermeloen ijsjes

Traktatie 4: Bananenbandieten
Men neme een paar bonte servetten, een watervaste stift en 1 banaan per kind. Klaar in slechts enkele minuten!

Gezonde traktatie: bananenbandieten - Beter door Eten
Gezonde traktatie: bananenbandieten

Traktatie 5: wederom met banaan maar dan verkleed als dolfijn!
Stiekem vind ik deze zelf echt te schattig! Ook weer enorm eenvoudig met een groots effect. Maak een badje van bosbessen of druiven (let op dat je deze in de lengte halveert vanwege verstikkingsgevaar!), plaats er een halve banaan in en snijd een mondje voor een “speelbal”

Tip: bewaar de andere helft van de bananen in de vriezer om hier later een lekkere bananenmilkshake of ijs van te maken!

Gezonde traktatie: fruit dolfijn - Beter door Eten
Gezonde traktatie: fruit dolfijn

Traktatie 6: Appel mummies
Boven aan dit artikel zag je ze al even voorbij komen, deze appels verkleed als mummie! Wikkel wat verband om de appels en plak dit aan de achterkant met plakband vast. Versier met “wiebeloogjes” door deze onder het verband te klemmen of vast te plakken met wat glazuur.

Gezonde traktatie: appel mummies - Beter door Eten
Gezonde traktatie: appel mummies

Traktatie 7: Een echte fruitpauw
Deze vrolijke traktatie maakte mijn vriendin laatst voor haar zoon en vond ik zo leuk dat ik hem graag met jullie deel. Prik gemengd fruit en desgewenst 1 poffertje op saté prikkers en versier de pauw (halve peer) met 2 kruidnagel ogen, een rozijnen neus en 2 wortel pootjes.

Gezonde traktatie: fruitpauw - Beter door Eten
Gezonde traktatie: fruitpauw

gezonde traktaties zonder fruit

Hoe leuk is het om een echte moestuin te serveren? Bijvoorbeeld gemaakt van deze gezonde pompoenbrownies en versierd met een takje munt. De plastic bakjes koop je in het tuincentrum en kan je opvullen met een prop bakpapier. Bak de brownies volgens het recept (of de aanwijzing op de verpakking) en snijd deze wanneer ze goed afgekoeld zijn op maat. Prik er tot slot een takje munt in en klaar is je moestuin!

Trakatie 8: een hapje moestuin

Gezonde traktatie: brownie moestuin - Beter door Eten
Gezonde traktatie: brownie moestuin

Traktatie 9: Het lekkerste bloempotje ooit!
Eigenlijk is dit een beetje hetzelfde idee al bovenstaande maar dan afgebakken in terracotta bloempotjes. Ook deze vind je weer in het tuincentrum en zijn ovenbestendig. Bekleed de bloempotjes met een klein stukje bakpapier en giet hierin het brownie beslag. Let er op dat de baktijd aanzienlijk korter is dan wanneer je 1 grote brownie bakt, denk aan slechts 10 – 15 minuten. Versier de brownie tot slot met vrolijke handgetekende bloemen en groene blaadjes.

Gezonde traktatie: brownie bloempotjes - Beter door Eten
Gezonde traktatie: brownie bloempotjes

Traktatie 10: iehl een muis!!!!
Met eierkoeken kan je de leukste traktaties maken. Deze muizen maak je door een eierkoek te halveren en met een dropveter aan elkaar te verbinden. Glutenvrije varianten vind je o.a. online bij Glutenvrijemarkt.com

Gezonde traktatie: eierkoek muizen - Beter door Eten
Gezonde traktatie: eierkoek muizen

Traktatie 11: dino’s op doorreis
Mijn zoon is echt gek op dino’s! Deze kocht ik zeer voordelig in grootverpakking bij de Action. Bindt er een doosje rozijnen op en ze kunnen op pad! En na het snoepen hebben de kinderen nog een leuk speeltje ook!

Gezonde traktatie: Dino's op pad - Beter door Eten
Gezonde traktatie: Dino’s op pad

Traktatie 12: Een luchtballon met popcorn
Met deze traktatie kan je alle kanten op: vul het mandje met popcorn, fruit, speelgoed etc. etc. De kartonnen bakjes vind je ook weer bij o.a. de Action. Plak op alle hoeken een rietje met plakband en plak hier de ballon aan vast. Schrijf desgewenst op de ballonnen nog een persoonlijke tekst.

Gezonde traktatie: luchtballonnen met popcorn - Beter door Eten
Gezonde traktatie: luchtballonnen met popcorn

Tot slot: Traktaties met rijstwafels

Met rijstwafels kan je eindeloos variëren. Wanneer je op Google zoekt naar “Rijstwafel traktatie” vind je de meest leuke creaties voorbij komen. Schattige pandaberen, Nijntjes, Cookiemonster en ga zo maar door. Deze schaapjes maak je met wat zwart papier en wiebelogen. Verpak de rijstwafels in vershoudfolie en plak de versiering hier op.

Gezonde traktatie: rijstwafel schapen - Beter door Eten
Gezonde traktatie: rijstwafel schapen

En zijn jullie eruit wat je gaat maken? Wanneer je mij op social media “tagt” in je bericht met @beterdooreten kijk ik graag mee wat voor leuks jullie hebben gemaakt! Vond je dit artikel interessant? Deel het gerust!

natuurlijk willen de volwassenen ook af en toe een traktatie. Wat dacht je van deze glutenvrije, gezonde vegan worteltaart?

Copyright @BeterdoorEten

2 Comments

  1. Ze zijn leuk! Ik heb er al diverse gemaakt de afgelopen jaren. Maar er zitten ook leuke bij voor de komende jaren. ?

Write A Comment