Als moeder ontkom je er niet aan: eens in de zoveel tijd moeten er gewoon lekker koekjes gebakken worden! Omdat het slecht weer is, omdat nieuwe lettervormpjes uitgeprobeerd moeten worden of gewoon omdat het hartstikke gezellig is om met je mini in de keuken te staan. Hoogste tijd dus voor een makkelijk en betaalbaar recept voor glutenvrije en lactosevrije zandkoekjes!

De lekkerste koekjes bak je met… suiker!

Waar jullie van mij gewend zijn dat ik de wat meer gezondere recepten deel, is dit een vreemde eend in de bijt! Want hoeveel ik ook geëxperimenteerd heb: knapperige koekjes die je kunt uitsteken die én gluten- en lactosevrij zijn én ook nog eens zonder suiker: het is niet te doen!

Wil je echt knapperige koekjes die je gemakkelijk kunt uitsteken, dan heb je gewoon suiker nodig. Punt. Gelukkig eten we niet elke dag koekjes en blijft dit gewoon een lekkere traktatie voor zo nu en dan!

Zoek je wat meer verantwoorde koekjes, kijk dan bijvoorbeeld eens bij dit recept voor havermoutkoekjes of bijvoorbeeld dit recept voor het gezondste bananenbrood ooit: ook heerlijk als verantwoord tussendoortje!

Ingrediënten voor ca 30 glutenvrije / lactosevrije zandkoekjes:

 • 100 g glutenvrije boekweitmeel
 • 100 g rijstmeel*
 • 125 g lichte basterdsuiker of anders naar keuze
 • 100 g gesmolten lauwe kokosolie of margarine**
 • 1,5 tl vanille poeder ***
 • 1 ei
 • 1 tl bakpoeder
 • Snuf zout* In de toko vind je voor weinig geld rijstmeel, kleefrijstmeel en tapiocameel. Ideaal om glutenvrij mee te bakken! Zie ook dit recept voor kaasbroodjes!
  ** Heb je geen lactosevrij dieet? Gebruik dan gerust roomboter.
  *** Ik gebruik graag het zwarte vanille poeder van Jacob Hooij, verse merg uit een stokje of extract kan ook. Wanneer je een zakje vanillesuiker wenst te gebruiken, gebruik dan minder van de andere gewone suiker!

Bereidingswijze zandkoekjes:

 1. Kneed de ingrediënten door elkaar tot een bal en zet dit van tenminste 30 minuten in de koelkast.
 2. Verwarm vlak voor je begint met uitsteken de oven voor op 175 graden hete lucht.
 3. Haal na 30 min het deeg uit de koelkast en kneed het nog 1 keer door.
 4. Strooi een dun laagje meel op het aanrecht en rol met behulp van een deegroller (doe hier ook wat meel op!) het deeg tot een plak van ongeveer 4-5 mm dik. Hij kan hier en daar wat barsten maar dat is gemakkelijk weer met je vingers tegen elkaar te drukken. Het kan ook helpen het deeg te verdelen in wat kleine porties.
 5. Steek nu met vormpjes je koekjes uit; gebruik een mes of paletmes om je koekjes voorzichtig los te maken. Plaats een vel bakpapier op de bakplaat en leg hier de koekjes op.
 6. Kneed de restjes deeg weer samen en rol opnieuw uit. Ga net zo lang door tot je al het deeg gebruikt hebt.
 7. Bak de koekjes nu in ongeveer 12-15 min op 175 graden gaar. Let op: dit kan verschillen per oven dus houdt het in de gaten.
 8. Laat de koekjes goed afkoelen zodat ze mooi krokant worden. Bewaar in een luchtdichte bak (als het lukt ^_^ ).

Tips:

 • Heb je nog wat meel over? Met een kleine aanpassing maak je met dezelfde meelsoorten ook deze lekkerste glutenvrije en lactosevrije kruidnootjes ooit (en een stuk goedkoper dan in de winkel…)!
 • Het deeg is uitermate geschikt om in te vriezen. Maak het gerust dubbel en vries een portie in. Of bak nu de helft en later nog een keer de andere helft.
 • Voor het bestuiven kun je gewoon wat boekweitmeel of rijstmeel gebruiken.

 

Write A Comment