Het is waarschijnlijk enorme heiligschennis om dit recept tiramisu te noemen, want er zit geen mascarpone in, geen lange vingers of alcohol… Nou ja, dat laatste is optioneel 😉 En toch kan hij niet ontbreken in het rijtje geweldige toetjes!

Maak de tiramisu op jouw manier!

Ik schreef het al: eigenlijk mag dit recept geen tiramisu heten. Maar recalcitrant als ik ben kan ik het niet laten een van mijn lieveling desserts met jullie te delen! Je mag het ook gerust een kwark toetje met kruidnoten noemen als dat beter voelt; in ieder geval is mijn favoriete combi om “tiramisu” te maken! Er bestaat ook lactose vrije mascarpone (ik ben intolerant) maar ik maak het liever met slagroom met verse vanille en kwark. Het is een stuk lichter zodat je er meer van op kan  en hiermee de perfecte combinatie tussen zoet en een lekker fris zuurtje.

Je kan het recept helemaal aanpassen naar jouw dieet: gebruik deze glutenvrije kruidnoten, neem lactosevrije slagroom en kwark (zie hiervoor de tips bij ingrediëntenlijst) of maakt het helemaal vegan / koemelkvrij door te kiezen voor alleen kokosyoghurt.

Ingrediënten voor kruidnoten tiramisu voor ruim 4 personen:

 • Flinke bak kruidnoten naar keuze
 • 200-250 ml slagroom (neem deze voor lactose vrij)
 • 500 ml kwark (neem deze voor lactose vrij)
 • 3 verse mandarijnen of 1 blikje op siroop
 • 1 el suiker of zoet het met 2 tl verse vanille
 • klein glaasje sinaasappelsap of sinaasappel / mandarijn likeur
 • 1 el speculaaskruiden

Bereiding van de kruidnoten tiramisu:

 1. Klop de slagroom stijf met 1 el suiker of gebruik verse vanille.
  Tip: gebruik je lactosevrije slagroom? Zorg als eerste dat je slagroom echt goed gekoeld is anders krijg je deze niet goed stijf geklopt en draait het snel in de schift!
 2. Spatel de slagroom voorzichtig de kwark.
 3. Verdeel net zoveel kruidnoten over een schaal of 4 glazen tot de bodem bedekt is. Besprenkel met sinaasappelsap of bij volwassenen met sinaasappel / mandarijn likeur.
 4. Schep nu een royale eetlepel van de room op de kruidnoten. Verdeel hier weer de mandarijnen over. Gebruik je een blikje? Laat ze dan goed uitlekken!
 5. Sluit af met weer een royale laag room en strooi met behulp van een zeefje de speculaaskruiden erover.

De tiramisu is het lekkerste als hij nog even extra kan opstijven in de koelkast! Maak dit toetje extra “stout” door de lange vingers door een beetje amaretto likeur te halen.

Meer zin in een ander (gezonder) toetje? Wat denk je van deze appelmoes zonder toegevoegde suikers! Geef er een Sinterklaas draai aan door er een tl speculaaskruiden aan toe te voegen!

Write A Comment