Lactosevrije tiramisu is ook vegan, glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers. 

Ben je opzoek naar meer glutenvrije/lactosevrije kerstrecepten?

Lactosevrije tiramisu! Op de valreep nog een laatste kerstreceptje! Dit jaar heb ik weer de taak om een groot deel van het kerst diner te verzorgen. Het voor- en hoofdgerecht had ik zo bedacht, maar het dessert… Daar moest ik wat langer over nadenken. Ik had heel wat ideeën. Een brownie, gevulde speculaas, chocolade taart of zou ik toch weer de glühweintaart van vorig jaar maken? Toen bedacht ik me dat ik  2 jaar geleden een lactosevrij tiramisu recept had bedacht. Deze viel toen erg in de smaak. Ook omdat het er natuurlijk gewoon leuk uitziet. Ik heb dus besloten dit lactosevrije tiramisu recept te verbeteren. Hij is ietsje minder zoet, de consistentie van de vulling is beter en de topping iets smaakvoller. I hope you like it. Fijne feestdagen alvast. Geniet ervan.

Wat heb je nodig voor 18 kleine lactosevrije tiramisu vormpjes

Voor de cake:

– 200 gram boekweitmeel

– 30 gram kokosbloesemsuiker

– 5 gram bakpoeder

– 1 ei / chia ei (meng 1 eetlepel chiazaad met 3 eetlepels water en zet dit even opzij)

– 100 ml amandelmelk (als de consistentie een beetje droog is kun je wat meer toevoegen)

voor de vulling:

– 400 gram kokosyoghurt

– 130 gram cashewnoten

– 2 flinke eetlepels boekweitmeel

– 30 gram honing/agave (vegan versie)

– klein scheutje amaretto

– klein scheutje vanille extract

Garnering

– 100 ml sterke espresso

– 1 eetlepel gemalen koffiebonen

– 1 eetlepel amaretto

– cacao poeder

– kaneel

– pure chocola

– (kokosbloesemsuiker)

Hoe maak je het?

De cake

1. meng de droge ingrediënten door elkaar in een kom.

2, voeg het ei en de amandelmelk toe en mix het goed met een mixer tot er geen klonten meer in zitten.

3. pak vervolgens 18 muffin vormpjes of een ijzeren muffin vorm en verdeel het beslag.

4. bak de cakejes voor ongeveer 20 minuten in de oven.

*Ik heb de cake vervolgens verkruimelt zoals je in de foto ziet.

De vulling

  1. Doe de yoghurt samen met de cashewnoten in de blender en blend het tot een gladde massa
  2. Voeg de honing, Amaretto, de vanille extract, en het meel toe aan het de rest van de vulling.
  3. Zet de vulling in de koelkast zodat het al een beetje op kan stijven.

De tiramisu bouwen

  1. Haal de cake uit de oven en laat deze een beetje afkoelen.
  2. Prik met een vork gaatjes in de cake en giet de espresso en Amaretto over de cake.
  3. Schenk voorzichtig de vulling over de cakejes
  4. Strooi als laatste een dikke laag cacao, kaneel en koffie (+kokosbloesemsuiker) over de vulling. Voeg ook nog wat geraspte chocola toe.
  5. Laat de tiramisu vervolgens ongeveer 7 uur opstijven in de koelkast (het liefste een hele nacht).

 

Write A Comment