Lunchtijd! Nu kan je weer kiezen voor een boterham met kaas maar hoe lekker zijn hartige pannenkoeken als lunch? En dan niet die suikerrijke meelbommen uit een pakje, maar voedzame en eiwitrijke boekweitpannenkoeken waar je de hele middag mee voort kan?

Waarom zijn eiwitten goed voor je?

Je leest er steeds meer over: eiwitten! Waarom deze (en dus ook deze hartige pannenkoeken) goed voor je zijn is simpel: eiwitten zijn een bouwstof en vallen onder de zogenaamde Macronutriënten.

Als je kijkt naar de opbouw van je lichaam, bijvoorbeeld je spieren (hart), dan zie je dat deze uit eiwitten bestaan. Door te zorgen voor voldoende eiwitten in je maaltijd vul je dus niet alleen je buik, maar voed je ook nog eens je lichaam!

Eet je wel de suikerrijke pannenkoek meelbommen uit een pakje, dan merk je dat ook gelijk aan je bloedsuikerspiegel. Die schiet omhoog vanwege alle (lege) suikers en keldert na de lunch weer net zo snel omlaag met de bekende “after lunch dip” als gevolg. Met deze boekweitpannenkoeken zit je gelukkig goed! Snel aan het werk:

Ingrediënten voor ca 6-8 hartige pannenkoeken:

 • 400 ml plantaardigemelk naar keuze 
 • 200 g boekweitmeel
 • 3 eieren
 • Kokosolie om in te bakken
  Beleg:
 • Hummus, smaak naar keuze
 • Rode paprika in dunne plakjes
 • Handje rucola of kiemen
 • Handje geroosterde pitten naar keuze

Bereiding:

 1. Mix de eieren los met het melk en voeg in etappes het boekweitmeel toe.
 2. Verwarm de pan op middelhoog vuur en laat hierin wat kokosolie smelten.
 3. Schep een dun laagje beslag in de pan en wacht tot de pannenkoek van boven “droog” is.
 4. Draai de pannenkoek om en bak nu ook de andere kant gaar.
 5. Als de pannenkoek gaar is haal je hem uit de pan en serveer je hem met de hummus, paprika, rucola of kiemen en een lekkere hand geroosterde pitten. Smullen maar!

Tip: Vaak maak ik het basisrecept 2 x en vries ik porties in. Ideaal als ontbijt op een drukke doordeweekse ochtend of als “wrap” in je lunchtrommel. Ook lekker met zoet beleg zoals vers (zomer)fruit!

Write A Comment