Een beter recept voor het populaire bananenbrood vind je niet! Mijn geheim? 3 rijpe bananen en een halve courgette. Klinkt raar hè? Maar geloof mij, als je het eenmaal hebt geproefd ga je dubbele porties bakken. Zodra het bij ons uit de oven komt is al snel de eerste helft opgesnoept, zo lekker!
Wat maakt dit bananenbrood verder zo gezond?
De basis van dit recept is boekweitmeel (let bij coeliakie op merken met een glutenvrij keurmerk!) een fijn plantje bomvol B vitamines en mineralen (o.a. magnesium), samen met bananen die zorgen voor een heerlijke zoete smaak. Bij elkaar een mooie combinatie vol vitamines, mineralen en vezels voor langdurige verzadiging.
De courgette daarentegen is bijna niet te verslaan op gebied van de vele mineralen die het biedt. Een echte betaalbare “superfood” van eigen bodem! Daarnaast geeft het geen bijsmaak of onnodige calorieën aan het brood. Een betere manier om je dag te beginnen of verantwoord te snoepen is er niet!
De ingrediënten van dit bananenbrood zijn:
- 3 rijpe bananen
- 200 g boekweitmeel
- 2 tl wijnsteenbakpoeder (deze is nl. glutenvrij!)
- ca 150 g geraspte rauwe courgette
- 1 tl kaneel
- 1 tl vanillepoeder (die zwarte, geen zakjes vanillesuiker!)
- 3 eieren
- noten naar keuze (lekker met walnoot, pecannoten en pompoenpitten)
Bereidingswijze bananenbrood:
- Verwarm als eerste de oven voor op 175 graden hete lucht.
- Prak de bananen tot moes, voeg de kaneel, vanille, courgette en eieren toe. Meng dit goed door elkaar.
- Voeg de boekweitmeel en bakpoeder toe. Voeg nu noten naar keuze toe. Let op dat je geen harde noten gebruikt en de noten goed klein maakt i.v.m. verstikkingsgevaar voor kleine kindjes.
- Stop alles in een cakevorm (ik heb een siliconenvorm wat echt ideaal is, deze hoef je nooit in de smeren. Je vind ze bij bijvoorbeeld de Action of Blokker). Bij een gewone cakevorm moet je wat bakpapier gebruiken of het invetten met kokosolie. Je kunt het brood nog extra garneren met noten en pompoenpitten, het gaat er dan wel super gezond uitzien haha..
- Bak in 45 minuten gaar op 175 graden.
Als het brood goed is afgekoeld is het zeer geschikt om in porties te snijden en in te vriezen. Een heerlijk snel en voedzaam ontbijt voor op drukke dagen! Even toasten in de pan is ook erg lekker!