Mmmm van die dingen die je mist als je geen gluten meer mag. Zeker met feestdagen wordt je vaak weer even fijn met je neus op de feiten gedrukt. Niet getreurd: wij maken er gewoon een glutenvrij feestje van met dit heerlijke recept voor een glutenvrije paasstol op basis van amandelmeel! Bak je met ons mee?
Glutenvrije Paleo Paastol
Paleo is een leefwijze volgens het dieet van onze voorvaders: helemaal vrij van gluten, lactose, geraffineerde suikers en mais. Want: ons lichaam functioneert het beste op natuurlijke, onbewerkte voeding zoals noten, zaden, groentes, vis en vlees. Voor mij een fijne inspiratiebron (alhoewel ik ook echt kan genieten van een heerlijke risotto of een patatje met op zijn tijd!). Dit recept is dan ook zo natuurlijk mogelijk, zonder pakjes of zakjes!
Door met deze pure ingrediënten te werken, maak je het gezondste paasbrood ooit, zonder geraffineerde suiker of “troep”! Het past in binnen een Paleo leefwijze, gluten- en lactosevrij dieet en eigenlijk elke vorm van lekkere trek!
Ingrediënten glutenvrije paasstol:
Voor het amandelspijs
- 150 g amandelmeel
- 1 ei
- 50 g kokosbloesemsuiker
- Rasp van 1 citroen
Voor de stol
- 250 g amandelmeel
- 5 eieren
- 2 el kokosolie
- 2 tl bakpoeder
- 2 tl kaneel
- 1 el verse vanille poeder (of merg van 1 stokje)
- Rasp van 1 sinaasappel
- 4 el acacia honing
- 100 g donkere rozijnen
- 100 g hazelnoten
- Desgewenst: stukjes gedroogd fruit / amandelschaafsel etc.
- Extra: beetje kokosmeel
De bereiding paasstol:
- We beginnen met het spijs: Was hiervoor de citroen goed schoon en rasp de gele schil van de citroen in fijne stukjes.
- Meng in de keuken machine het meel en suiker. Voeg het ei en citroenrasp toe. Meng het tot het een stevig geheel is (zodat je er een rol spijs van kan draaien).
- Zorg voor een schoon stukje aanrechtblad en kneed een nogmaals met de hand goed samen. Maak er nu een rol van ong. 18 centimeter lang van. Verpak in wat vershoudfolie en leg koud in de koelkast.
Door met de stol zelf!
- Zet als eerste vast de oven aan op 175 graden hetelucht.
- Was de sinaasappel en rasp ook deze weer fijn.
- Smelt de kokosolie en laat afkoelen.
- Meng in een kom het amandelmeel met de vanille, kaneel, bakpoeder en sinaasappelrasp.
- Klop in een andere kom de eieren los met de honing en afgekoelde kokosolie.
- Voeg in kleine beetjes dit ei mengsel toe aan het amandelmeel en blijf roeren totdat het goed gemengd is. Voeg nu de rozijnen en noten toe (en evt. het gedroogde fruit als je daar voor kiest). Zorg dat alles goed gemengd is.
- Pak nu een bakplaat en leg hier een stuk bakpapier op. Kneed met de handen het deeg nog een maal door en maak een bal. Voeg eventueel een beetje kokosmeel toe om het wat minder plakkerig te krijgen. Leg de bal op het bakpapier en druk plat. Strooi ook hier eventueel een klein beetje kokosmeel over tegen het plakken. Zorg dat je een ovaal van ca 18 cm breed hebt, zodat je spijs er precies inpast.
- Leg nu het spijs (zonder de vershoudfolie uiteraard) in het midden en rol het deeg op, zodat het echt de vorm van een stol krijgt. Duw met je handen de stol rondom nog even aan en afbakken maar! Let er overigens op dat er geen noten of andere vulling aan de bovenkant uitsteken, deze kunnen wat zwart worden bij het bakken.
- Bak de stol in ca 20-30 minuten af en houd goed in de gaten. De baktijd kan best variëren aan de hand van de dikte en type oven. Met de satéprikker test weet je of hij gaar is, dan komt deze er namelijk schoon uit. Ook kan je voorzichtig op het brood duwen om te kijken of deze al stevig aanvoelt. Pas wel op de je je handen niet brand!
- Als het brood is afgekoeld kan je hem nog versieren met amandelschaafsel, wat fijne kokosrasp (poeder suiker kan ook, ik zal het niet verder vertellen!) en in plakjes snijden.
Tip: Aangezien er geen “troep” in zit, wordt het brood wel eerder oud / droog dan andere paasstollen. Als je het brood dan even kort in de pan toast is ie weer heerlijk!
Fijne paasdagen!