Pasen, zondagen, een feestelijke brunch: er zijn een hoop momenten waarop ik deze heerlijke ham-ei bakjes uit de oven serveer. Ze zijn ook nog eens super makkelijk te maken en geschikt om in te vriezen! Op de foto kun je al zien hoe ze de oven in gaan easy peasy!

Een ei hoort erbij!

Eieren mogen wat mij betreft regelmatig op het menu staan. In eieren zijn namelijk alle essentiële aminozuren goed vertegenwoordigd, uiteraard je dagelijkse eiwitten en voedingsstoffen als foliumzuur, ijzer, choline (dit stofje is verantwoordelijk voor een gezonde hersenfunctie en helpt bij de vermindering van ontstekingen) maar ook vitamines B2, B12, E en D. Heb jij echter een vegan dieet of een ei allergie? Geen nood, je kan hier alle tips lezen hoe je ei kunt vervangen!

Hoe test je of een ei nog vers is?

Waar ik zelf nog wel eens over kan twijfelen, is hoe vers een ei is? Nu hebben eieren aan de onderkant (de bolle kant) een luchtkamer zitten. Na loop van tijd wordt deze steeds groter Om erachter te komen of een ei nog vers genoeg is om te eten, kan je het ei in koud water te leggen. Hoe meer de bolle kant omhoog komt drijven, hoe ouder het ei is. Na zes weken is de luchtkamer zo groot, dat het ei in zijn geheel kan blijven drijven. Dan wordt het echt tijd om het ei weg te gooien.

Hoe maak je deze feestelijke ham – ei bakjes?

het maken van deze bakjes is echt kinderlijk eenvoudig! Op de eerste foto zie je eigenlijk al hoe het werkt. Per persoon heb je dit nodig:

  • 1 ei
  • 1 plak ham of spek naar keuze
  • Peper en zout naar smaak
  • Kokosolie of (lactosevrije) boter om in te vetten

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven op 175 graden hete lucht.
  2. Vet de gewenste hoeveelheid muffinvorm of bijv. kleine oven bestendige bakjes in met wat olie of boter.
  3. Bekleed de muffinvorm met een plak ham en breek hier het eitje in.
  4. Bak de bakjes voor ca 20 minuten gaar in de oven. Wanneer het eiwit helemaal gestold is, zijn ze goed!
  5. Serveer de ham – ei bakjes met wat verse gemalen peper en zout en geniet ervan!

Tip: Je houd deze lekkere bakjes een paar dagen goed in de koelkast, maak er eens een paar extra voor een verantwoord en voedzaam tussendoortje!

Write A Comment