Paleo oerbrood: een brood zonder granen, zuivel of ongewenste toevoegingen! Wat er dan wel in zit? De lekkerste noten en zaden die moeder natuur ons maar kan geven!

Waarom wil je dit oerbrood eten?

Laat ik als eerste vertellen dat er niets mis is met een goede 100% volkoren boterham van de bakker. Heb je geen last van een glutenintolerantie, dan is het meer dan prima dagelijks te genieten van een gezonde snee brood. Zelf heb ik coeliakie en zijn gluten een absolute no go. Gelukkig zijn er hele fijne alternatieven te verzinnen, waaronder dit graanvrij oerbrood, geïnspireerd op de Paleo leefwijze.
Een kleine kanttekening bij dit brood: door het rijkelijke gebruik van noten en zaden, is het vrij hoog in kcal. Zie dit recept dan ook niet als hoofdonderdeel van je maaltijd, maar eet een snee als voedzaam en gezond tussendoortje of combineer het met een grote kom verse soep.

Onze tip: snijd het brood als het is afgekoeld in dunne plakjes en vries ook een aantal porties in.

Ingrediënten voor ca 20 plakjes Paleo oerbrood:

 • 100 g zonnebloempitten
 • 100 g pompoenpitten
 • 100 g gemengde noten (bijv. amandel, paranoot, walnoot)
 • 100 g lijnzaad
 • 50 g hennepzaad
 • 50 g sesamzaad
 • 5 eieren
 • 100 ml kokosolie
 • Flinke snuf zout

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden hete lucht.
 2. Smelt de kokosolie en laat even afkoelen.
 3. Gebruik je een cakeblik, bekleed deze dan vast met bakpapier. Zelf gebruik ik altijd een siliconen cakevorm, deze hoeft niet extra ingevet of bekleed te worden (en is de investering dubbel en dwars waard!)
 4. Weeg alle ingrediënten af en voeg samen in een kom, meng goed door elkaar. Als je iets minder van het ene ingrediënt hebt, kan je een beetje extra van de andere pakken; de verhouding neemt niet zo nauw.
 5. Giet het broodmengsel in de cakevorm en bak het in circa 60 minuten goudbruin en gaar.
 6. Laat het oerbrood minimaal 30 minuten afkoelen en snijd het dan in ongeveer 20 dunne plakken van 4-5 mm dik.
 7. Maak een aantal pakketjes verpakt in aluminium folie, vries in wat je later wilt eten en bewaar de rest in de koelkast. Je houdt het zeker een dag of 3 – 4 goed. Erg lekker met bijvoorbeeld een lik notenpasta, oude kaas (niet Paleo!) of bij een warme kom pompoensoep met wortel en gember!

1 Comment

 1. Beste Jolijn, wat fijn dat ik je weer gevonden heb. Je vorige website gaf geen reactie meer.
  Hier ook prachtige recepten gezien, echter ik maakte rond deze tijd zo vaak het recept van speculaas brokken met veel lijnzaad. Ik kan dus niet meer bij de oude website, hoewel ik het had opgeslagen als favorieten. Heb jij heel misschien dat recept nog voor mij?Dank alvast voor moeite, groet, Lenny vd Ham

Write A Comment