Lactosevrij, glutenvrij, graanvrij vrij van geraffineerde suikers en vegan

Er zijn van die dagen dat we wel een extra energie boost kunnen gebruiken. Bij mij is dit dan meestal in de middag. Op zo’n moment ben ik erg geneigd om allerlei dingen te gaan snacken. Dit is op zich geen probleem, het is immers heel logisch om te eten wanneer het lichaam erom vraagt. Het issue is dat het op zo’n moment moeilijk(er) is om goede keuzes te maken. ‘Ik. Wil. Eten.’ En alle kennis over wat goed is, verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Daarom maakte ik deze energie repen. Ze zijn snel te maken en makkelijk te bewaren in de koelkast of vriezer. Als de trek toeslaat, zijn ze dus net zo makkelijk als een reep uit de supermarkt. Het grote voordeel: je kunt je eigen favoriete ingrediënten gebruiken!

Wat heb je nodig?

* Ik gebruikte 25 gram zonnebloempitten, 25 gram pompoenpitten en 25 gram amandelen.

** Ik gebruikte 50 gram havermout en 25 gram havervlokken. De laatste geven een iets grovere structuur.

Hoe maak je het?

  1. Week de dadels 15-30 minuten in gekookt water. Verwarm de kokosolie en pindakaas samen op laag vuur totdat het goed gesmolten is. Houd 25 gram van je favoriete noten (ik koos amandelen) apart. Meng de overige 50 gram met het chiazaad.
  2. Doe de dadels (niet uitknijpen!) met 3 eetlepels water in een blender. Blend kort. Voeg de kokosolie en pindakaas toe. Blend nogmaals kort. Voeg de helft van het pitten, zaden, noten en chiazaadmengsel toe. Blend weer kort. Voeg de helft van de havermout of havervlokken toe en blend nogmaals. Voeg 3 eetlepels water toe als het blenden te stroef gaat.
  3. Hak de 25 gram van de apart gehouden noten grof. Meng nu het mengsel uit de blender, de overige pitten, zaden of noten, de grof gehakte noten en de overige havermout of havervlokken. (In essentie: meng alles op het aanrecht door elkaar). Voeg eventueel een snufje zout toe en extra water toe. Kneed tot een stevige, plakkerige massa.
  4. Verdeel het mengsel in een met bakpapier beklede vorm (15×15 cm). Laat 4 uur opstijven in de koelkast. Snijd in 8 repen of halveer de repen voor 16 koekjes.
  5. Geniet!

Ik ben Jacoline, het gezicht achter deze gastblogs en achter de blog www.moedzaam.nl. Ik studeer psychologie en houd van natuur, fotograferen, koken, bakken, schrijven en een flinke portie eerlijkheid. Op mijn blog en Instagram (@moedzaam) kun je meer lezen over moedig leven. Denk daarbij aan artikelen over duurzaamheid, interessante wetenschap, de mindset rondom eten en natuurlijk recepten. Ook deel ik mijn hersenspinsels, die vaak in het teken staan van zelfontwikkeling nu ik door mijn gezondheid leer te vertragen. Als je dit leuk vindt of geïnspireerd raakt, zie ik je graag terug!

 

 

Write A Comment