Het Waldorf Astoria hotel in New York is een van de vele dingen die op mijn bucketlist stonden om ooit eens te bezoeken. Afgelopen mei kwam een lang gekoesterde droom uit en hebben wij een heerlijke week in New York doorgebracht (waarover later meer!). Zal je altijd zien dat het Waldorf Astoria gesloten was wegens verbouwing! Gelukkig weet ik nog goed de geschiedenisles van de Hotelschool over de enige echte Waldorf salade na te vertellen..

Wat is een Waldorf salade?

Een van de eerste dingen die je leert op de Hotelschool zijn de echte klassiekers. Elk gerecht is ooit door iemand verzonnen en opgeschreven en sommige gevallen staan te boek als tijdloze klassieker. In 1893 werd deze salade voor het eerst geserveerd in het Waldorf Astoria hotel (vandaar ook de naam). Het originele recept bestaat uit selderij, appel, walnoten, rozijnen met een dressing van mayonaise en citroensap. Tegenwoordig zie je er vele variaties van voorbij komen! Zo ook deze..

Maaltijdsalade a la Waldorf

Los van mijn dieet ben ik ook altijd zo eigenwijs overal mijn eigen draai aan te geven. Zo bestaat de basis van mijn salade dit keer niet uit selderij maar uit witlof, gebruikte ik een dressing met kokosyoghurt en “verrijkte” ik de salade met wat lijnzaad voor je dagelijkse portie vezels / omega 3 vetten. De kip was een kliekje van de vorige avond, je kan hiervoor ook bijv. een gerookte kipfilet gebruiken of het achterwege laten bij een vegetarisch dieet.

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 4 stronken verse witlof (ongekookt)
 • 1 appel
 • 1 (gerookte) kipfilet
 • 3 el rozijnen
 • 3 el kokosyoghurt (of gewoon 1 kleine portieverpakking)
 • 1 el (zelfgemaakte) mayonaise
 • 2 el lijnzaad
 • flinke hand walnoten

Bereiding:

 1. Halveer de witlofstronken en snijd de harde, bittere kern eruit. Snijd de witlof vervolgens in dunne ringen en was onder de koude kraan in een vergiet goed schoon. Laat uitlekken.
 2. Was en snijd de appel in kleine blokjes.
 3. Snijd de kip fijn
 4. Maak in een grote kom de dressing met de kokosyoghurt en mayonaise. De kokosyoghurt heeft al een lekker zuurtje waardoor ik het zelf niet nodig vind nog extra citroensap toe te voegen..
 5. Voeg alle ingrediënten nu in de grote kom bij elkaar en roer goed door.
 6. Serveer met je mooiste glimlach op twee borden en waan jezelf even in New York. Enjoy!

Write A Comment