Deze suikervrije muffins zijn glutenvrij, lactosevrij en vegan.

Voedingswaarden

  • energie 191 kcal
  • eiwit 5.8 g
  • koolhydraten 12 g
  • vet 13.2 g

Recept informatie

  • Type gerecht: Tussendoortje
  • Aantal personen: 8-10 personen

glutenvrije, suikervrije en vegan chocolade-pindamuffin

Een jaar geleden gaf ik mijn moeder het boek ‘Bakken met Kennis’ cadeau voor haar verjaardag. Om heel eerlijk te zijn weet ik niet wie er meer plezier van heeft gehad tot nu toe; zij of ik. Het is een boek met veel recepten en veel informatie over hoe het bakproces in zijn werk gaat. Zij bakt er graag uit, ik lees graag de stukken ‘vervangen en weglaten’ en alle tips en trucs bij mislukte baksels.

In dat boek las ik dan ook de tip om xanthaangom als plantaardig bindmiddel te gebruiken. Het is een kleine investering -zo’n 3 euro voor 200 gram, dat is genoeg voor zo’n 50 keer dit recept- en het werkt heel goed!

Hier de fantastische eigenschappen van deze suikervrije muffins op een rijtje: Ten eerste rijzen ze heel mooi; dit komt door de baking soda. Ten tweede zijn ze heel zacht, dankzij het boekweitmeel. Ten derde vallen ze niet uit elkaar en dat komt dan weer door die xanthaangom. Als kers op de taart (of: pinda’s in de suikervrije muffins) gaan ze helemaal mee in de huidige trends van pindakaas en chocolade gecombineerd met zeezout. Wat wil je nog meer?! Ik zou zeggen: duik de keuken in en geniet. Maar als het je lukt, eet dan de muffins pas de dag na het bakken op. De smaak is dan nog beter geworden!

Ingrediënten

  • 75 gram boekweitmeel
  • 25 gram amandelmeel
  • (1 snufje vanille poeder)
  • 5 gram ongemalen zout
  • 200 ml amandelmelk
  • 50 gram cacaopoeder
  • 50 gram pindakaas met stukjes noot
  • 60-75 gram ahornsiroop
  • 40 ml olijfolie
  • 75 gram gezouten pinda’s
  • 1 theelepel xanthaangom
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel citroensap

Bereidingswijze voor deze suikervrije muffins

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Voeg de cacaopoeder bij de amandelmelk en mix totdat de cacaopoeder goed is opgenomen (door cacaopoeder eerst op te lossen in vocht, komt de smaak beter naar voren). Voeg nu de pindakaas, ahornsiroop en olijfolie toe. Verwarm al roerend op laag vuur. Haal direct van de warmtebron zodra de pindakaas goed is gesmolten en gemengd.
  2. Voeg het boekweitmeel, amandelmeel, vanillepoeder en zeezout toe. Mix alles goed door. Hak de pinda’s in tweeën of vieren en mix samen met de xanthaangom door het beslag. Zorg dat de pinda’s goed verdeeld zijn. Proef het beslag en voeg eventueel extra zoetmiddel toe.
  3. Voeg nu baking soda en citroensap toe. Mix dit heel goed en verdeel zo snel mogelijk over de muffinvorm (zodra het baking soda in aanraking komt met het zure van het citroensap,
  4. gaat het direct zijn werk doen: rijzen). Zet in de voorverwarmde oven en bak de muffins in 25-30 minuten gaar (doe de welbekende satéprikker test!). Leg eventueel na 10 minuten bakken een stuk aluminiumfolie over de muffins zodat de bovenkant niet verbrandt.

Geniet van je heerlijke vegan muffins!

Meer leren over suikervrij eten? Neem dan eens een kijkje hier.

Ik ben Jacoline, het gezicht achter deze gastblogs en achter de blog www.moedzaam.nl. Ik studeer psychologie en houd van natuur, fotograferen, koken, bakken, schrijven en een flinke portie eerlijkheid. Op mijn blog en Instagram (@moedzaam) kun je meer lezen over moedig leven. Denk daarbij aan artikelen over duurzaamheid, interessante wetenschap, de mindset rondom eten en natuurlijk recepten. Ook deel ik mijn hersenspinsels, die vaak in het teken staan van zelfontwikkeling nu ik door mijn gezondheid leer te vertragen. Als je dit leuk vindt of geïnspireerd raakt, zie ik je graag terug!

Reageer