Het is weer volop in het seizoen: rabarber! Wist je dat deze heerlijke Hollandse lekkernij eigenlijk een groentesoort is, in plaatst van fruit? Het is dat ik het net gegoogled heb, want ik wist het ook niet..

Weetjes over rabarber

In het kader van ik zoek nog eens wat meer op over rabarber kwam ik deze leuke weetjes nog tegen: eigenlijk wordt rabarber pas sinds de 17e eeuw gegeten. Daarvoor werden de wortels alleen gebruikt als een soort middel dat het lichaam zuivert en reinigt, onder andere doordat het de ontlasting bevordert. Algemene tip is dan ook om niet meer dan 10 kg rabarber per persoon per dag te eten. Moet wel lukken denk ik toch? De stengels zijn overigens minder laxerend maar schijnen wel stoelgang bevorderlijk te werken.

Recepten met rabarber

Maar goed, terug naar het recept voor dit een vies praatje begint te worden! Vandaag gaan we een panna cotta maken: Italiaanse gekookte room! Dit is echt zo’n makkelijk en lekker toetje, het kan gewoon niet mislukken. Het zoete van de panna cotta is een heerlijke tegenhanger van de wat zurige rabarber compote. Voor deze ene keer gebruik ik gewone suiker, het is immers een toetje voor bij speciale gelegenheden dus hier maak ik graag een uitzondering!

In het kader van zoete lekkernijen: heb je onze sinaasappelbrownie al eens geprobeerd? Echt om je vingers bij af te likken! Klik hier voor het recept.

Ingrediënten voor panna cotta voor 4-6 personen

Voor de rabarber compote:

 • 2 stengels rabarber
 • 6 medjouldadels (zoeten met honing kan ook)
 • scheutje water

Voor de panna cotta:

 • 500 ml (lactosevrije) slagroom
 • 5 gelatineblaadjes
 • ca 3 el kristalsuiker
 • 1 vanillestokjes

Bereidingswijze:

 1. Maak als eerste de panna cotta: zet de room samen met de suiker in een pannetje op laag vuur aan.
 2. Snijd het vanillestokje open en schraap met de achterkant van een mesje de merg eruit. Voeg de merg en het stokje toe aan de room. Laat dit circa 15 minuten op laag vuur intrekken / zachtjes koken.
 3. Week ondertussen de gelatine blaadjes in koud water.
 4. Proef of je het roommengsel zoet genoeg vind en voeg desgewenst nog een klein beetje extra suiker toe. Roer tot alles goed is opgelost.
 5. Haal de gekookte room van het vuur en haal het vanille stokje eruit.
 6. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en los deze al roerende met een garde op in de room. Tip: zet het pannetje nu even in een gootsteen  met koud water zodat deze sneller afkoelt.
 7. Verdeel de panna nu over kleine schaaltjes en laat verder op stijven in de koelkast voor tenminste 3 uur.
  Ga nu verder met de compote:
 8. Was en schil de rabarber, snijd in stukjes.
 9. Ontpit de dadels en snijd in stukjes.
 10. Doe nu beide in een (steel)pannetje met een scheut water zodat alles nét onder water staat.
 11. Kook voor circa 10 minuten totdat de rabarber en dadels uit elkaar vallen en het vocht is opgenomen & verdampt. Laat afkoelen
 12. Schep voor het serveren een flinke lepel van de rabarber op de panna cotta en smullen maar!

Write A Comment