Deze vegan caesar salade is vegan, lactosevrij en (optioneel) glutenvrij

Als ik één salade zou moeten noemen waar ik helemaal weg van ben, dan is het zeker weten deze vegan Caesarsalade! Ik moet eerlijk bekennen dat ik eigenlijk nooit zo’n salade type ben geweest. Bowls met allerlei groenten, granen en andere hapjes vind ik fantastisch! Maar gewone groene salades? Not so much. Vaak vond ik ze maar saai en een beetje ‘net niet’. Leuk om ergens bij te eten, maar niet iets om wild van te worden. Ken je dat?

Zo dacht ik er dus over, tot dat ik deze salade maakte! Dit is de eerste salade waar ik met liefde een grote bak van leeg at. Die ommezwaai komt grotendeels door de Caesar dressing. Deze vegan dressing is zo lekker dat ik me in moest houden om het niet gewoon zo op te lepelen, zonder salade. Romig en zoutig, maar gemaakt zonder olie! Voordat je besluit om alle dressing zo op te slurpen: de combinatie van de Caesar dressing met de frisse sla, zachte avocado, iets scherpe kiemgroente en radijs plus de knapperige croutons doet het hem. Probeer het eens, je krijgt er geen spijt van!

Wil je meer inspiratie voor plantaardig eten? Vergeet dan niet om een bezoek te brengen aan mijn blog, Een Beetje Groener (https://Eenbeetjegroener.nl). Hopelijk tot ziens!

Ingrediënten voor deze vegan caesar salade

  • 1 krop baby romaine
  • 4 radijsjes
  • Grote rijpe avocado
  • 30 gram milde kiemgroente (verkrijgbaar bij AH, bestaande uit alfalfa, rode koolkiemen en broccoli kiemen)
  • 1 volkorenboterham – laat deze weg als je graag een glutenvrije salade wil of vind hier een glutenvrij brood
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel uipoeder
  • Peper en zout naar smaak

Ingrediënten voor de dressing

  • 45 gram ongezouten en ongeroosterde cashewnoten
  • Gepelde teen knoflook
  • 1 flinke theelepel mosterd
  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 flinke eetlepels edelgistvlokken
  • 100 milliliter ongezoete amandelmelk of havermelk
  • 5 gram kappertjes
  • Peper en zout naar smaak

Je maakt het zo!

  1. Snijd een stukje van de onderkant van de baby romaine sla, was de slaablaadjes en droog ze goed. Sla het drogen niet over, dan hecht de dressing minder goed. Doe de sla in een saladeschaal.
  2. Snijd de radijsjes in plakjes. De avocado snijd je door de helft, verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in blokjes.
  3. Verdeel de blokjes avocado, de plakjes radijs en de kiemgroenten over romainesla.
  4. Maak van de volkoren boterham croutons door de boterham in kleine blokjes te snijden. Meng de broodblokjes met olijfolie, uipoeder, peper en zout. Bak ze in een koekenpan op middelhoog vuur krokant. Zet ze apart.
  5. Maak de dressing door alle ingrediënten bij elkaar in een keukenmachine of hakmolen te doen en maal tot een dikke gladde saus.
  6. Schenk de dressing over de salade en garneer met de croutons.

Eet smakelijk!

Opzoek naar nog meer lekkere zomerse salades?

Tip: gebruik je liever helemaal geen olie? Rooster de boterham dan voor het snijden krokant in een contactgrill, broodrooster of tosti ijzer. Snijd ze boterham in blokjes en bestrooi dan met wat uipoeder.

Reageer