Vegan kaneelbroodjes

Vegan kaneelbroodjes! In dit blogje vind je maar liefst 2 verschillende recepten om jouw eigen vegan cinnamonrolls te maken. De eerste versie is een gist deeg. Een gist deeg is erg lekker van smaak maar wat gecompliceerder in  de bereiding. Het tweede recept bevat een deeg op basis van plantaardige kwark. Deze is bijna net zo lekker en veel makkelijker. Ik wens jullie veel bakplezier!

Vegan kaneelbroodjes met een gistdeeg

Deze vegan kaneelbroodjes zijn lactosevrij, vrij van geraffineerde suiker, vegan en bevatten een glutenvrije optie. 

Voedingswaarden

  • energie 187 KCAL
  • eiwit 4.6 g
  • koolhydraten 37.2 g
  • vet 2.1 g

Recept informatie

  • Type gerecht: Dessert
  • Aantal personen: 10 porties

Een vegan kaneelbroodjes recept. Ik had 4 pogingen nodig om dit recept te perfectioneren. Ik begon namelijk met het orginele vegan kaneelbroodjes recept als inspiratie. Dit recept wilde ik graag wat gezonder maken. Wat minder verzadigd vet, volkoren granen en vrij van geraffineerde suikers. Natuurlijk is het ook belangrijk dat het recept nog steeds lekker is, het deeg goed rijst en ze er mooi uit zien. Dat laatste bleek nog het lastigste. Maar het is gelukt! In dit artikel vind je een gezond vegan cinnamon roll recept

Iedereen die glutenvrij eet, LET OP. Eigenlijk zijn jullie gewend dat al mijn recepten glutenvrij zijn. En dat zal ook zeker zo blijven. Deze vegan kaneelbroodjes zijn een uitzondering. Om deeg de juiste structuur te geven heb ik ervoor gekozen dit recept gewoon met gluten te maken. Om het zelf te proberen heb ik een glutenzym gebruikt wanneer ik er eentje wilde eten.

Een glutenzym ondersteunt ons lichaam bij de vertering van gluten. Vind hier meer informatie.

Ben je opzoek naar glutenvrije kaneelbroodjes? Dan zou ik havermeel aanraden. De structuur van het deeg wordt anders en het zal minder rijzen, maar qua smaak de beste keus. Havermeel maak je heel eenvoudig door havermout te blenden in een keukenmachine of blender. Het is wel belangrijk dat je een goede keukenmachine of blender hebt. Verder geloof ik dat Ekoplaza ook havermeel verkoopt.

Ingrdiënten

deeg:

  • 200 ml warm water
  • 7 gr. gist
  • 300 gr. volkoren speltmeel
  • snuf kaneel
  • 50 gr. kokosbloesemsuiker
  • 20 gram plantaardige boter op kamertemperatuur.

vulling:

  • 200 gram dadels geweekt in kokend water
  • kaneel naar smaak
  • snufje zout
  • (kokosrasp)
  • (amandelschaafsel)

Bereidingswijze

Het deeg:

  1. Meng het warme water met gist en kokosbloesemsuiker. Roer dit door elkaar met een houten lepel. Zet dit 5 minuten aan de kant.
  2. Meng het speltmeel met kaneel.
  3. Voeg de beter toe aan het meel en kneed dit door elkaar.
  4. Voeg het water, gist en kokosbloesemsuikermengsel toe. Bestuif je handen met wat meel en kneed alles goed door elkaar tot een elastische deeg. Dit mag echt een goede 5 minuten duren. Het deeg mag best een beetje plakkerig zijn, maar als het te plakkerig is, gebruik dan even wat extra meel.
  5. Maak een bal van het deeg. Leg dit terug in de mengkom en dek het deeg af met een schone theedoek. Zet het deeg voor 60 minuten op een warme plek om te rijzen.

De vulling:

  1. Neem de dadels en blend deze samen met de rest van de ingrediënten en een beetje water tot een zachte smeerbare pasta.

tip: wat ook erg lekker is, een beetje amandelboter of pindakaas toevoegen aan de vulling.

Het rollen:

  1. Het is tijd om de vegan kaneelbroodjes te rollen. Bestuif het oppervlak met meel. Leg de deegbal in het middel van het oppervlak. Neem een deegroller (of wijnfles, gaat ook super). Rol het deeg uit in een rechthoekige vorm. houd het ongeveer 1,5 – 2 cm dik.
  2. Spreid de vulling uit over het deeg.
  3. En rol de cinnamonrolls voorzichtig in de lengte.
  4. Neem een bakblik naar keuze. Snijd de vegan kaneelbroodjes in de gewenste grote en leg deze in het (ingevette (!)) bakblik.
  5. Dek het bakblik af en zet deze nog 30 minuten op een warme plek.
  6. Verwarm de oven op 180 graden en bak de kaneelbroodjes voor ci. 15 minuten. Dit hangt een beetje af van de grote van jouw cinnamonrolls. Zodra ze goudbruin zijn, zijn ze klaar.
  7. Heerlijk om te serveren met wat kokosyoghurt.

Enjoy en ondanks deze gekke tijden wens ik jullie een fijn pasen!

Kaneelbroodjes met een kwarkdeeg.

vegan, glutenvrij (optioneel), lactosevrij en vrij van geraffineerde suikers

Voedingswaarden

  • energie 189 KCAL
  • eiwit 4.6 g
  • koolhydraten 32.2 g
  • vet 4.3 g

Recept informatie

  • Type gerecht: Dessert
  • Aantal personen: 12 porties

Dit recept is voor iedereen die de eerste versie wat te ingewikkeld vind. Deze kaneelbroodjes zijn net zo lekker maar het recept is veel simpeler. Ook deze versie is niet glutenvrij. Je kunt het recept glutenvrij maken door volkoren rijstmeel of boekweitmeel te gebruiken. Enjoy!

Ingrediënten

het deeg:

  • 150 gr. plantaardige kwark
  • 15 gr. bakpoeder
  • 4 gr. zuiveringszout
  • scheutje appelazijn
  • 300 gr. volkoren speltmeel/rijstmeel/boekweitmeel
  • snuf kaneel
  • 50 gr. kokosbloesemsuiker
  • 60 gram plantaardige boter op kamertemperatuur.

vulling:

  • 200 gram dadels geweekt in kokend water
  • kaneel naar smaak
  • snufje zout
  • (kokosrasp)
  • (amandelschaafsel)

Bereidingswijze

het deeg

  1. Mix alle natte ingredienten met bakpoeder, kokosbloesemsuiker, zuiveringszout en appelazijn.
  2. Voeg vervolgens meel, boter en kaneel toe.
  3. Kneed alles goed doorelkaar tot een deegbal.
  4. Leg de deegbal ci. 30 minten in de koelkast.

De vulling

  1. Neem de dadels en blend deze samen met de rest van de ingrediënten en een beetje water tot een zachte smeerbare pasta.

Het rollen

  1. Neem het deeg uit de koelkast.
  2. Strooi wat meel op jouw werkblad en rol het deeg uit tot een ovaal. Dit kun je doen met een deegroller of bijvoorbeeld een lege wijnfles.
  3. Smeer de dadelpasta uit over het deeg.
  4. Rol het deeg en snij het deeg in stukken.
  5. Leg de kaneelbroodjes in een met bakpapier bekleedde bakvorm en bak de cinnamonrolls voor 15 minuten bij 175 graden hete lucht.

Laat ze even afkoelen en je bent klaar. Geniet ervan!

Liefs,

Jolijn

3 Comments

  1. Hoelang blijven de kaneelbroodjes goed? En kan je ze ook invriezen? Ze lijken me heel lekker!

    • Jolijn Reply

      Hoi! Ze blijven ci. 1 week goed en je kunt ze heel makkelijk invriezen. Liefs,
      Jolijn

Write A Comment