Ik had al een tijdje kikkererwtenmeel in mijn lade staan waar ik eigenlijk maar weinig mee deed. Sterker nog, als ik nog een maandje langer had gewacht was het over de datum geweest! Na wat gestuntel in de keuken met wat mislukte recepten heb ik er nu een gevonden die wel een plekje online verdient en wel dit glutenvrije en vegan platbrood!

Glutenvrij en vegan platbrood? Dat kan niet!

Het blijft een uitdaging: brood en baksels maken die glutenvrij zijn. Veelal wordt er een flinke hoeveelheid suikers, (trans)vetten en eieren bijgegooid om toch nog een soort -niet uit elkaar vallend of mega droog – geheel van te maken.
Wanneer je met kikkererwtenmeel gaat werken is dit anders: het meel is heel goed in staat vocht op te nemen en te binden! Een lekkere cake heb ik er nog niet mee gebakken, het leent zich sowieso beter voor hartige recepten maar het begin van mijn kikkererwtenmeel repertoire is er!

Dit platbrood bak je in de pan als een soort “harde” pannenkoek en is heerlijk met diverse soorten dips, bij een kom soep of als hartige wrap!

Ingrediënten voor glutenvrije en vegan platbrood (3 stuks):

  • 150 gram kikkererwtenmeel
  • 350 ml water
  • 2 el olijfolie
  • 2 el Italiaanse kruiden (of overig naar smaak)
  • snufje zout

Bereiding

  1. Doe alle ingrediënten in een beslagkom en roer goed door totdat de klontjes eruit zijn
  2. Laat het een uur (of langer) staan zodat het water goed wordt opgenomen door de kikkererwtenmeel
  3. Verhit een koekenpan met wat kokosolie en giet daar een dun laagje beslag in. Afhankelijk van de grootte van je pan kan je ca 3  platbroden bakken.
  4. Bak aan beide kanten goudbruin (ongeveer 5-6 min per kant) en herhaal.
  5. Eet de broden direct met wat lekkere hummus of bij een grote kom soep. Wanneer je het platbrood later eet kun je het desgewenst nog even kort “oppiepen” in de oven of koekenpan.

Heb jij een vegan leefwijze? Kijk dan zeker even in deze rubriek waar alle vegan recepten overzichtelijk vermeld staan!

Write A Comment