Fijn nieuws voor iedereen met een lactose intolerantie, koemelk allergie of een Vegan of Paleo leefwijze: er zijn inmiddels steeds meer plantaardige yoghurtsoorten op de markt! Als orthomoleculair voedingsspecialist krijg ik vaak de vraag; “is dit gezond?”. Antwoord op deze vraag vind je verderop in dit blog. Maar eerst gaan we 5 verschillende soorten kokosyoghurt vergelijken. In de test nemen we mee: de smaak, de samenstelling, voedingswaarde en de prijs. Ook belangrijk: waar is het te koop?

Hé jij… last van hormonale disbalans, acne of verteringsproblemen? Bekijk hier alle opties voor persoonlijke online voedingscoaching.

Wat is kokosyoghurt?

Kokosyoghurt is een “yoghurt” op basis van kokosmelk. Door het gebruik van zuivelvrije gisten wordt de melk omgezet in yoghurt en krijg je een plantaardige zuivelvariant voor de bekende witte yoghurt. Doordat het vrij is van dierlijke melkeiwitten en suikers is het volledig lactosevrij en hiermee geschikt binnen een lactosevrij / koemelkvrij dieet en ook vegan dieet. Op de site van Abbot Kinney’s leggen ze het proces van kokosyoghurt maken uit:

“Om te beginnen voegen we een klein beetje natuurlijke verdikker (tapiocameel) toe aan de kokosmelk en verwarmen het tot 80 graden. Dat is om de tapioca te laten binden en er zeker van te zijn dat alle micro-organismen eruit zijn, en jouw Coco Start volledig voedsel veilig is. Daarna voegen we vier soorten plantaardige yoghurtculturen toe. Rond de veertig graden werken die op hun best, en zetten ze de natuurlijke suikers in de kokosmelk om in zuur. Als het lekker fris smaakt, maar nog niet te zuur, wordt de Coco Start in de cups gedaan en koelen we het razendsnel naar 2 graden zodat er niets van de smaak verloren gaat.”

Opzoek naar lactosevrij, glutenvrije en vegan voeding?

De test: 5 verschillende soorten kokosyoghurt

Wij testen maar liefst 5 verschillende kokosyoghurt soorten! Er bestaan uiteraard meerdere varianten maar let op: dit zijn vaak combinaties van zuivel met een vleugje kokos. Niet lactosevrij of plantaardig dus! Voor de test proefden wij:

Abbot Kinney’s
Creamy Moments *vervangen door AH Creamy Kokos naturel
Alpro Mild & Creamy met kokosnoot
Coconut Collaborative *niet meer leverbaar
Trader Joe’

AH Creamy kokos yoghurt
AH Creamy kokos yoghurt (beeld: ah.nl)

De prijs per yoghurt omgerekend per 100 g:

Abbot Kinney’s € 1,08 (bak van 368 g voor € 3,99)
Creamy Moments / AH Creamy kokos € 0,99 (bak van 300 g voor € 2,99)
Alpro Mild & Creamy met kokosnoot € 0,32 (pak van 750 g voor € 2,39)
Coconut Collaborative € 1,41 (bak van 120 g voor € 1,61) *niet meer leverbaar
Trader Joe’s € 0,92 (bak van 250 g voor € 2,29)
Nieuw: Jumbo Koko Yogo € 1,11 (bak van 125 g voor € 1,39)

kokosyoghurt: Wat zit er eigenlijk in?

Abbot Kinney’s: 99% kokosmelk, verdikt met tapiocameel
Creamy Moments / AH Creamy kokos: 96% kokosmelk, verdikking dmv tapiocazetmeel, dextrose en plantaardige yoghurtculturen
Alpro Mild & Creamy met kokosnoot: Op basis van sojabonen, slechts 4,3 kokosmelk (room en water) toegevoegde vitamine B12 en D2
Coconut Collaborative: 50% kokosmelk, 45% kokoswater, verdikking dmv maismeel, aardappelzetmeel en pectine, zuivelvrije gisten.
Trader Joe’s: 96% kokosmelk, verdikking dmv maismeel en carrageen. Als enige niet gecertificeerd vegan.
Nieuw: Jumbo Koko Yogo: 97% kokosmelk 97% [kokoscrème, water], gemodificeerd maïszetmeel, verdikkingsmiddel: E407, yoghurtculturen)

Wat is de voedingswaarde per 100 g kokosyoghurt?:

Abbot Kinney’s:
Energie: 662 kJ / 158 kcal
Vetten: 15,8 g waarvan 14,5 g verzadigd
Koolhydraten: 2,8 g waarvan 1,4 g suikers
Eiwitten: 1,7 g

Creamy Moments/ AH Creamy kokos naturel:
Energie: 726 kJ / 176 kcal
Vetten: 15,7 g waarvan 14,7 g verzadigd
Koolhydraten: 6,1 g waarvan 1,2 g suikers
Eiwitten: 1,6 g

Alpro Mild & Creamy met kokosnoot:
Energie: 231 kJ / 55 kcal
Vetten: 3 g waarvan 1,1 g verzadigd
Koolhydraten: 2,3 g waarvan 2,1 g suikers
Eiwitten: 3,9 g

Coconut Collaborative:
Energie: 519 kJ / 125 kcal
Vetten: 10 g waarvan 10 g verzadigd
Koolhydraten: 5,9 g waarvan 1,7 g suikers
Eiwitten: 1,1 g

Trader Joe’s:
Energie: 574 kJ / 137 kcal
Vetten: 13 g waarvan 11 g verzadigd
Koolhydraten: 5 g waarvan 0 g suikers
Eiwitten: 1 g

Nieuw: Jumbo Koko Yogo
Energie: 563 kJ / 136 kcal
Vetten: 12,5 g waarvan 11,4 g verzadigd
Koolhydraten: 4 g waarvan 0,1 g suikers
Eiwitten: 1,2 g

Qua voedingswaarde is kokosyoghurt niet voor iedereen de beste oplossing: het bevat weinig eiwitten en juist veel verzadigde vetten. Het past in een gevarieerd dieet maar eet er geen liters per dag van!

Jumbo koko yogo voedingswaarde - Beter door Eten
Jumbo koko yogo (beeld: Jumbo)

Welke kokosyoghurt smaakt het lekkerste? En waar koop je het?

 • Abbot Kinney’s: te koop bij o.a. Marqt, Ekoplaza en de betere natuur/reformwinkels
  Een erg lekkere en romige kokosyoghurt en het meest puur van alle geteste varianten (slechts 2 ingrediënten!). Tevens ook verkrijgbaar in kleine bakken en lekkere varianten met verse fruitmoes. Extra pluspunt: volledig biologisch!
 • Creamy kokos naturel: Bij Albert Heijn
  Heeft een lekker zuurtje in de smaak, ook mooi romig en stevig van structuur.
 • Alpro Mild & Creamy met kokosnoot: in diverse supermarkten verkrijgbaar.
  Eigenlijk is het niet helemaal een goede vergelijk, deze yoghurt heeft weinig met kokos te maken. Dun en weeïge sojasmaak. Geen favoriet hier.
 • Coconut Collaborative: *Niet meer leverbaar
  Waterig van smaak, beetje korrelig gevoel in je mond. Hebben ook 2 varianten met fruitsmaak.
 • Trader Joe’s: Uitsluitend bij de Aldi te koop
  Vrij neutraal van smaak, bijv. duidelijk minder zuur dan Creamy kokos en stevig van structuur.
 • Nieuw: Jumbo koko yogo: Eigen huismerk van Jumbo, niet meegenomen in de test.

Het verdict

Tijdens het proeven vonden wij eigenlijk dat de Alpro misschien toch niet in het rijtje thuis hoort. Het wordt weliswaar verkocht als kokosyoghurt maar de kokos is er met een straaljager doorheen gevlogen. Qua voedingswaarde is het ook een totaal ander product: veel meer eiwitten en laag in kcal (positief punt!). De overige varianten zijn meer vergelijkbaar qua voedingswaarde.

Onze favorieten zijn Abbot Kinney’s en Creamy kokos naturel. Waarbij de eerste ook echt de lekkerste is met de fruitmoes (zonder toegevoegde suiker of rommel) en een heel mooi “puur” product is. Creamy kokos naturel staat daarentegen net iets vaker in de koelkast hier, puur omdat het echt bij elke AH te koop is en heeft een goede prijs / kwaliteit verhouding.

Ironisch genoeg is de duurste, de Coconut Collaborative, de minst gewaardeerde kokosyoghurt in de test. Ook bevat deze behoorlijk veel “vulmiddelen en bindmiddelen”.
Trader Joe’s is de goedkoopste van de “echte” kokosyoghurt soorten (Alpro dus niet meegerekend) maar bevat ook weer meer ingrediënten dan de favorieten van Abbot Kinney’s en Creamy kokos! Qua smaak oké maar de gedeelde eerste plek gaat wat ons betreft toch echt naar Abbot Kinney’s en Creamy kokos!

Disclaimer:

Dit artikel is niet gesponsord, het is een test die wij vanuit eigen initiatief en interesse hebben geïnitieerd. Mijn mening is hierbij altijd oprecht en eerlijk en met grootst mogelijke zorg verwoord.
Producten kunnen echter van samenstelling wijzigen, prijzen kunnen veranderen en het aanbod kan variëren. Heb jij aanvullingen op dit artikel, laat het dan ook zeker horen!

Opzoek naar lactosevrij, glutenvrije en vegan voeding?

15 Comments

 1. Bizziebee_80 Reply

  Hoi Monique,
  Wat een leuke blog! Ik heb een vraagje: mijn zoontje van 11 maanden heeft een zware koemelkallergie. Hij heeft de leeftijd bereikt waarop hij yoghurt zou mogen eten. Natuurlijk is dat uit den boze voor hem. En van soja ben ik absoluut geen fan. (manipulaties, hormonen, etc.) Denk je dat ik de kokosyoghurt van AH bij hem zou kunnen proberen? Alvast bedankt! “Bizzie Bee” mommy

  • Monique Reply

   Ha,
   Wat vervelend te horen voor je zoontje! Er zijn gelukkig steeds meer plantaardige zuivelvarianten en zoals je zelf al zegt ben ik ook geen groot fan van Soja. De kokosyoghurt van AH is wat dat betreft een veel puurder product maar bevat qua voedingswaarde wel veel verzadigde vetten. Geef dit dus zeker niet elke dag of in grote hoeveelheden want dat is nog best heftig voor zo’n klein lijfje. Je kunt ook eens kijken naar het met Abbot Kinneys, zij hebben ook bijvoorbeeld amandelyoghurt. Dit is de koop bij o.a. eko plaza.
   Mocht je nog meer vragen hebben, laat het dan zeker even horen! Groet, Monique

  • Tanja J. Otten-Tramper Reply

   Ben ook de kokosyoghurt van AH aan het proberen. Erg lekker, maar… heb ook het idee dat ik er last van heb. Ingrediënten opgezocht en er zit dextrose in. Zou geen probleem moeten geven, maar tóch… Ik volg al een aantal jaren het fodmapdieet en sinds kort het histaminearm dieet.

   • Hi Tanja,

    Apart. Ik heb vaker gehoord dat kokosjoghurt problemen geeft. Dit hangt natuurlijk af van de samenstelling. Ook dextrose kan problemen in de darm veroorzaken.

 2. Hoi Monique,

  Ik heb op je blog even gekeken en er is hele goeie informatie te vinden over voedselallergieen. Helaas heeft mijn nichtje een vrij zeldzame stofwisseling ziekte genaamd lysine proteïne intolerantie. Ze moet straks een veganist dieet volgen maar alleen als ze medicijnen inneemt. Nu heb ik het niet zo op medicijnen dus ik probeer, samen met haar diëtist een menu samen te stell8ng waarbij ze minder afhankelijk is van de medicijnen. Kun je me wat alternatieven doorgeven zoals kokosyoghurt.

  Alvast bedankt,
  Mo

  • Hoi Mo,

   Bedankt voor het berichtje. Je zou kokosyoghurt kunnen gebruiken, amandelyoghurt of sojayoghurt. Deze zijn inmiddels zelfs allemaal verkrijgbaar bij de Albert Heijn.

   Heel veen succes.

   Liefs,
   Jolijn (inmiddels nieuwe eigenaresse beterdooreten.nl)

 3. Hallo,
  Wij hebben naar aanleiding van eczeem bij ins eens een cocosyoghurt geprobeerd ipv koemelkyoghurt.
  Wij hadden de Coco Yogo van de Jumbo (zelfde verpakking alleen als Coco ipv Koko)
  De smaak vonden wij erg lijken op de ons bekende volle yoghurtsmaak met kokos smaak, daarbij lekker mild zuur.

  Wij zijn van plan ook eens zelf aan de slag te gaan om het te proberen te maken. Op onderstaande site staat een overzichtelijke beschrijving: https://energiekevrouwenacademie.nl/kokosyoghurt-enige-echte-homemade/

  Bedankt voor je mooie blog, gezonde groeten,
  Peter

 4. Hoi
  Ik wil een vegan cheescake maken maar in t recept staat kokosyoghurt maar ik ben geen fan van kokos, kan ik dat vervangen voor bv amandel of soja yoghurt of is dat niet vet genoeg ofzo voordat t mislukt 😉 Weet ook niet of kokosyoghurt in cheescake erg overheerst. Weet jij dat Misschien?
  Greetzz

  • Hoi Marijke,

   Ik zou dan kiezen voor een soja yoghurt. Let even op de consistentie of deze dik genoeg is.

   Ik hoop dat je er wat aan hebt en veel bakplezier!

   Liefs,
   Jolijn

 5. Ps er gaat 750gr soya kwark in en 250 gram kokosyoghurt dus niet heel veel?

 6. Wat een leuk artikel. De creamy yoghurt van ah is idd lekker, alleen heb ik er nu al 2 x buikpijn van gekregen. Een misselijk en opgeblazen gevoel, voel het door mijn buik en darmen gaan opblazen en prikkelen. De yoghurt was vers en niet over de datum. Wel jammer, ik zoek een vervanger voor kwark. Ik zou graag minder zuivel gebruiken. Suiker gebruik ik bijna niet en brood eet ik ook niet.

  • Hi annemarie,

   Wat apart! Maar ik heb het vaker gehoord mensen die sterk reageren op kokosyoghurt. De albert heijn verkoopt ook een haverjoghurt van oatly. Ook deze is erg lekker. Misschien valt die beter.

   Liefs,
   Jolijn

 7. Pingback: 20 favo recepten voor de week zonder vlees en zuivel 2023

Write A Comment