In mijn eeuwige zoektocht naar voedzame, glutenvrije pasta, kwam ik laatst de biologische kikkererwtenpasta van Terrasana tegen. Dit is een merk waarvan ik al langer fan ben, denk aan de notenpasta’s en diverse meel en rijstsoorten. De pasta’s had ik daarentegen nog niet eerder gegeten. Hoogste tijd voor een uitgebreide test dus! En ik kan je nu al verklappen: die eindige in een heerlijke voedzame maaltijdsalade!

Hoe gezond is kikkererwtenpasta eigenlijk?

Over het algemeen genomen zijn de meeste pastasoorten niet zo heel erg voedzaam. Veelal zijn het echte koolhydraatbommen van bijvoorbeeld tarwe of maismeel. Wanneer je kijkt naar de voedingswaarde is het suiker (koolhydraten) gehalte vrij hoog en bevat het weinig eiwitten en vezels. Nu zijn eiwitten (samen met vetten) echt de bouwstenen van ons lichaam, koolhydraten fungeren voor het grootste deel meer als energiebron. Om te zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel, voldoende bouwstoffen en vezels, is het eigenlijk voor iedereen raadzaam hierin lekker te variëren.

Leuk feitje: wist je dat ons lichaam voor ca 20% uit eiwitten bestaat?

Deze kikkererwtenpasta bestaat voor 18,6 gram per 100 gram uit eiwitten, een slimmere keuze dus!
Een kleine kanttekening nog tot slot: kikkererwten vallen onder de peulvruchten. Van peulvruchten is bekend dat het zgn. anti nutriënten bevat. Dit kan voor sommige mensen prikkelend werken op de darmen / darmflora. Vanuit mijn orthomoleculaire optiek is het advies dan ook om vooral goed te blijven variëren en ook deze pasta niet als hoofdbestandsdeel van je maaltijd te zien (oftewel: zorg dat groentes het grootste deel van je maaltijd uitmaken, aangevuld met eiwitten en vetten).
Dit allemaal gezegd hebbende: tijd voor het recept!

Ingrediënten voor maaltijdsalade voor 4 personen:

Eigenlijk kun je deze salade maken zoals je wilt, ik had nog best verschillende soorten groente over maar varieer gerust met jouw kliekjes of favoriete groentes!

 • 1 zakje kikkererwtenpasta van Terrasana
 • Halve komkommer
 • 1 venkel
 • 1 zakje rauwkost mix radijs (gekocht bij AH)
 • 2 rode zoete puntparika’s
 • 2 gele zoete puntpaprika’s
 • Half pakje fetakaas*
 • 2 meirapen (kan vervangen worden door radijsjes)
 • 3 el groene olijven
 • Verse oregano
 • Flinke scheut extra vierge olijfolie
 • Peper naar smaak
  *Fetakaas is niet lactosevrij, bij mij geeft de combi van schapen/geitenmelk gek genoeg geen klachten. Lees hier meer over een lactose intolerantie.

Bereidingswijze voedzame maaltijdsalade:

 1. Kook de pasta in 3-4 minuten beetgaar. Tip: gebruik geen deksel, deze pasta kookt vrij snel over.. Giet af en laat goed afkoelen. Roer er vast wat olijfolie doorheen om plakken te voorkomen.
 2. Was en snijd alle gewenste groente. Snijd ook de fetakaas in kleine blokjes.
 3. Voeg wanneer de pasta is afgekoeld de olijven, de fetakaas en alle groentes toe.  Breng op smaak met wat peper en verse oregano. Roer tot slot nog de extra vierge olijfolie erdoor en geniet van je voedzame maaltijdsalade!

Deze pasta is te koop in natuurwinkels (Marqt / EcoPlaza etc.) en online bijvoorbeeld via glutenvrijemarkt.com

 

3 Comments

 1. Dit lijkt me een heel erg lekker gerecht, ideaal voor de lunch op het werk.
  Wat me ook opviel, is dat je schrijft dat feta (geit/schaap) geen last geeft bij jou. Ik ondervind net hetzelfde en vind dit bizar maar wel heel fijn ;-).

  • Monique Reply

   Ik hoor dat inderdaad ook wel vaker dat voor mensen de melksuikers uit geiten/schapenzuivel beter te verteren zijn dan koemelkzuivel. Maar het verschilt echt per persoon!

 2. M.b.t. het minder/geen vlees eten, met een orthomoleculaire opleiding leer je wel heel anders, hierover, ook terugkijkend naar onze oergenen…vegetarische bronnen van eiwit zijn niet echt volledig qua aminozuurprofiel en vaak ook moeilijk te verteren of met veel antinutriënten…
  Geen verwijt oid maar ben benieuwd hoe jij dat dan ziet.

Write A Comment