Vegan, glutenvrij, lactosevrij en vrij van gerafineerde suikres

Voedingswaarden (per portie)

  • energie 277 kcal
  • eiwit 10.8 g
  • koolhydraten 17.1 g
  • vet 10.7 g

Recept informatie

  • Type gerecht: hoofdgerecht
  • Aantal personen: 4 personen

De griekse keuken is misschien niet altijd even “intolerantie proof” of vegan/vegetarisch  maar wel heel lekker! Met een beetje creativiteit en een paar aanpassingen kun je toch genieten van de Griekse smaken.

Ik deelde al eerder een receptje voor een lactosevrije moussaka en nu heb ik voor jullie ook een vegetarische variant. En deze variant is zelfs vegan!

Wat heb je nodig voor 4 personen?

Voor de moussaka

  • 600 gr. champignons
  • 3-4 aubergines
  • 2 blikjes tomatenpuree
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • peper
  • zout
  • peteselie
  • 50 gr. walnoten
  • 2-3 gr. kaneel
  • snufje kurkuma
  • snufje gerookte paprika kruiden

Voor de “kaas”

  • 80 gr. cashews geweekt in water voor ongeveer 6 uur
  • 30 gr. edelgistvlokken
  • peper, zout
  • scheutje amandelmelk

Hoe maak je vegan moussaka?

De saus

  1. Snij de aubergine in plakken en kook ze heel kort (ongeveer 3 minuten) in kokend water met een beetje zout.
  2. Snij de champignons zo klein mogelijk en hak de walnoten fijn.
  3. Snipper de ui en fruit deze samen met knoflook totdat ze goud bruin zijn.
  4. Voeg de champignons toe en bak ze totdat ze gaar zijn.
  5. Voeg ook de walnoten toe.
  6. Voeg ook de kruiden (niet de peterselie) en de tomatenpuree toe.
  7. Neem een ingevette ovenschaal. Begin met een laag aubergine en vervolgens een laag saus. Ga zo door totdat alles op is en zorg ervoor dat de laatste laag een laag aubergine is.
  8. Plaats de ovenschaal voor ongeveer 20 minuten in de oven op 180 graden celsius. Ondertussen kan je de kaas maken.

De kaas

  1. Doe de cashews, edelgistvlokken, peper en zout in een keukenmachine.
  2. Vermaal alle ingredienten fijn en voeg scheutjes amandelmelk toe totdat je de gewenste structuur hebt. De structuur mag lijken op de van gesmolten kaas.

De moussaka

  1. Neem de moussaka uit de oven en maak het af met de “kaas” en peterselie.

Enjoy!

Liefs,

Jolijn

Write A Comment