Een van de vragen die ik het meeste krijg is die over “de gezondste tussendoortjes”. Want wat is nu de beste keuze?
Laat ik beginnen met het volgende: in een ideale situatie heb je eigenlijk helemaal geen tussendoortje nodig. Een voedzaam en gevarieerd eetpatroon zou je namelijk langdurig moeten voeden en verzadigen. Je bloedsuikerspiegel is de gehele dag stabiel en 3 voedzame maaltijden zouden moeten volstaan. Maar helaas werkt dit niet voor iedereen zo…
Hoe deden onze voorouders Dit?
Als beeldvorming is het altijd leuk om even terug te kijken naar hoe onze voorouders dit deden: die stonden niet op met een bakkie koffie en een grote kom gesuikerde muesli. Laat staan witte boterhammen met hagelslag. Om 10 uur pakten ze niet nog een bakkie en een liga omdat ze nu echt even wat eten nodig hadden…
Voor ons is bovenstaande eigenlijk de nieuwe norm geworden. Wat je echter ziet, is dat wanneer je de dag begint met suikers (koolhydraten) je gelijk een stuiterende bloedsuikerspiegel in werking stelt. Je eet iets en je bloedsuikerspiegel schiet omhoog. Gevolg: instant happiness. Maar na 1 à 1,5 uur keldert je bloedsuikerspiegel weer keihard naar beneden en je moet echt opnieuw iets eten – want anders gaat het niet goed -.
Mijn tip: wanneer je gaat kijken naar een eetpatroon waar de bouwstoffen eiwitten en vetten in zitten, kan je dit patroon gaan doorbreken.
Zijn koolhydraten dan ineens slecht voor je?
Maak je geen zorgen, koolhydraten zijn absoluut niet slecht voor je! Sterker nog: ze zijn onmisbaar. In een volgende voeding weetjes zal ik hier verder op in gaan. Vandaag alleen een korte uitleg waarom je lichaam vaak behoefte kan hebben aan een tussendoortje.
En heel eerlijk: zelf eet ik ook een aantal keer per week een tussendoortje. Op de dagen dat ik sport heb ik simpelweg gewoon iets meer voeding nodig. Niet vanwege een flauwte die ik voel opkomen maar puur om mijn lichaam extra voeding te geven. Ter inspiratie zal ik hieronder een lijstje maken met tussendoortjes die je gewoon lekker kunt nemen, die gezond en voedzaam zijn en geen bergen suikers bevatten waardoor je stiekem alleen maar meer wilt eten.
Deze tussendoortjes zijn ook zeer geschikt voor kinderen. Pas wel op verstikkingsgevaar bij o.a. tomaten, druiven en noten! Tip: snijd tomaten en druiven altijd in de lengte door de midden.
Lijst met gezondste tussendoortjes:
- Alle soorten groenten en rauwkost (lekker met avocadodip of hummus)
- Een stuk fruit (geen smoothie, je wilt de vezels kunnen kauwen)
- Handje ongebrande en ongezouten noten
- Handje (geroosterde) pompoenpitten, zonnebloempitten en pijnboompitten
- Olijven (ongezoet)
- Gekookt eitje
- Schaaltje magere kwark met wat kaneel
- Rijstwafels met hummus (let op toevoegingen!)
- Rijstwafels met notenpasta
- Kipfilet rolletjes gevuld met olijven tapenade
- Voor de vis liefhebbers: een blikje makreel
- Geroosterde kikkererwten (breng op smaak met lekkere specerijenmix)
- Stengels bleekselderij gevuld met notenpasta
- Max. 20 gram extra pure chocolade
Combineer gerust een kleine hoeveelheid van bovenstaande tussendoortjes: een schaaltje met wat olijven, noten en rauwkost of een appel met kaneel en wat (wal)noten zijn echt heerlijk!
In de volgende voeding weetjes meer! Mocht je in de tussen tijd al vragen hebben, stel ze gerust hieronder! Of neem contact op.