Zijn koolhydraten gezond of ongezond FAQ?
Zeker niet! Let me explain.
Koolhydraten blijven een hot topic. Ook anno januari 2023 worden koolhydraten weer veel besproken. Laten we ons eens verdiepen in beide kanten.
Als orthomoleculair voedingsspecialist en kok heb ik me specialiseerd in gezonde voeding en het verteringssysteem. Ik kan jou via persoonlijke coaching opweg helpen naar een gezond, lekker en duurzaam voedingspatroon. klik hier
Wat zijn koolhydraten?
Koolhydraten zijn suikers en voornamelijk de energiebron van ons lichaam. Koolhydraten zijn bekend van alle suiker- of zetmeelrijke producten als brood, aardappels, rijst, macaroni, erwten en bonen, melk, snoep, koekjes, en chips. Maar ook in groente en fruit zitten koolhydraten. De ene koolhydraat is de andere niet en ik leg je graag uit hoe dat nu precies zit!
Als je kijkt naar je spijsvertering dan zie je dat het afbreken van koolhydraten al in je mond gebeurt. Je kauwt op je eten, maakt speeksel aan en in dit speeksel zit het amlyse spijsverteringsenzym. Nu de eerste stap is gezet kan de rest van je lijf aan de slag.
In je darmen veranderen koolhydraten in glucose en dit is precies dat stofje waar men het altijd over heeft wat effect heeft op je bloedsuikerspiegel.
Een deel van deze brandstof nodig voor je lichaam en alle biologische processen. Wat je niet nodig hebt sla je echter op als vet en moet je lever hard voor aan de slag. Het is dus slim om goed om te gaan op je koolhydraat inname.
Een stabiele bloodsuikerspiegel is key
Wanneer we kijken naar de “gezondheid van koolhydraten” gaat het vooral om het effect van deze koolhydraten op onze bloedsuikerspiegel. Groente, fruit, knollen, volkoren rijst, quinoa, volkoren pasta, aardappelen, en boekweit bestaan allemaal voornamelijk uit koolhydraten. Deze producten zij essentieel voor onze gezondheid. En ik zou het dan ook nooit aanraden deze producten niet meer te eten. De koolhydraten in deze producten zijn namelijk complexe koolhydraten. Complexe koolhydraten, die willen we!
Er zijn twee soorten koolhydraten
Grofweg zijn er 2 soorten koolhydraten:
- de snelle jongens zoals je in de pasta, brood, koek etc. terugvind. Dit zijn eigenlijk alle “onvolkoren” producten en producten met veel toegevoegde suikers.
- Langzame (complexe) koolhydraten halen we uit bijv. groente, volkoren rijst, volkoren granen, aardappelen etc. Deze Groep koolhydraten laten de bloedsuikerspiegel langzaam (en vooral ook veel minder hoof) stijgen. Hierdoor ben je langer verzadigd, heb je minder pieken en dalen in jouw energie levels en krijg je geen gekke snack attacks.
De snelle groep koolhydraten worden sneller omgezet in je bloedsuiker dan andere. Hoe langzamer je bloedsuiker stijgt, hoe beter. Want als je bloedsuiker snel stijgt en daarna weer snel daalt, krijg je veel pieken in je suikerspiegel en dat vermeiden we liever. Het geeft te veel stress voor je lijf, voor je lever en je blijft maar eten want als de bloedsuikerspiegel omlaag gaat, moet er echt NU iets in..
Een mooi voorbeeld is witte rijst waar alle vezels uit zijn en de “volkoren / hele” zilvervliesrijst. De witte rijst eet makkelijk weg en geeft je na een uur / anderhalf uur weer trek, terwijl de zilvervliesrijst je veel langer verzadigd houd
Vezels people!
Het voordeel van langzame koolhydraten is dat er vaak veel vezels in zitten. Deze vezels verminderen niet alleen de bloedsuikerpieken maar geven ook eerder en langer een verzadigd gevoel. Daardoor heb je minder snel zin om tussen maaltijden door te snacken. Ook helpen vezels bij het schoonpoetsen van je darmen en een vlotte stoelgang. Vezels zijn extreem belangrijk voor onze darmgezondheid. En guess what.. alleen producten met koolhydraten bevatten vezels. Koolhydraten kompleet uit je dieet schrappen zorgt ervoor dat jouw darmgezondheid lijdt. Ongezonde darmen zorgen voor veel verschillende gezondheidsproblemen, hormonale disbalans, mentale problemen en gewichtstoename. Yes, nog een keer voor “the people in the back”. Het schrappen van complexe koolhydraten uit jouw dieet (en dan voornamelijk het schrappen van groente en fruit) kan leiden tot gewichtstoename. Kies dus bij voorkeur voor eten met langzame koolhydraten uit groente, fruit, zilvervliesrijst, havermout, quinoa etc. Deze koolhydraten zijn je vriend.
Klachten bij het eten van koolhydraten
Darmklachten
de verteering van koolhydraten begint in de mond. Zorg ervoor dat je goed kauwt. Dit zorgt voor een minder opgeblazen gevoel. Ben je gluten-intolerant dan is het natuurlijk belangrijk dat je bepaalde koolhydraten vermijd. Kies in dit geval voor glutenvrije koolhydraten.
heb je altijd maar honger en ben je constant moe
Zorg er altijd voor dat je kiest voor complexe koolhydraten. Daarnaast komen deze klachten vaak voor bij insuline resistentie. In het geval van insuline resistentie, ga opzoek naar een proffesional die jou kan helpen jou dieet te verbeteren.
Oke dus mijn advies
Kies langdurige gezondheid altijd boven snel afvallen. Langdurige gezondheid en een gebalanceerd dieet zorgen ervoor dat jij je goed voelt, het lichaam alle voedingstoffen heeft om goed te functioneren en een gezond gewicht komt dan helemaal vanzelf.
Liefs,
Jolijn