Wat is intuitief eten? Intuïtief eten is weten wat je nodig hebt en wanneer je het nodig hebt. Eigenlijk is het gewoon eten, zonder na te denken.

Iedereen kan intuïtief eten, we zijn er namelijk allemaal mee geboren. Vroeger dacht je nooit na over eten. Je at gewoon. Je at tot je vol zat en je at waar je zin in had. Er waren toen nooit problemen of negatieve gedachten over eten. Dat is intuïtief eten. Vertrouwen dat ons lichaam weet wat het nodig heeft en wanneer.

Voor wie is intuïtief eten?

Dit is alleen geschikt voor mensen die gezond zijn. Vooral op hormonaal en metablositich niveau. Alleen in dit geval kloppen de hongergevoelens en de signalen die het lichaam jou geeft.

Daarnaast is deze vorm van eten ook niet geschikt voor mensen met psychische eetproblemen zoals Bollema, anorexia of binge eating problemen. Alleen wanneer deze mensen herstellende zijn, kunnen ze onder begeleiding beginnen met intuïtief eten.

Hoe start je met intuïtief eten?

Hulp van een professional

Als eerste is het belangrijk om samen met een professional op het gebied van voeding aan de slag te gaan. Leren om jouw lichaam weer te vertrouwen is een geleidelijk proces en kan gerust een jaartje tot twee jaar duren.

Met behulp van een professional kun je weer leren om jouw lichaam te vertrouwen en te luisteren naar je honger gevoel. Daarnaast kan een professional op het gebied van voeding er ook voor zorgen dat voldoende nutriënten, vitamine en mineralen binnenkrijgt.

Weer luisteren naar je lichaam

Verder is het belangrijk om weer naar je lichaam te leren luisteren. Heb je honger? Dan eet je wat. Zit je vol of voel je je verzadigd? Dan stop je met eten. Ook wanneer je bord nog niet leeg is. Je kunt het bewaren voor later.

Eten waar je zin in hebt

Daarnaast is het heel belangrijk om voeding niet te zien als goed of slecht. Er zijn gewoon voedingsbronnen die je wat meer eet, dan andere.

“All foods are friends, some friends you maybe spend a little bit more time with than others”

Plaats voeding dus niet in hokjes maar geniet gewoon van alle voedingsbronnen. De ene iets meer dan de ander.

Intuïtief eten is vrijheid

Eigenlijk gaat dit hele begrip over vrijheid. Je hebt de vrijheid om alles te eten waar je zin in hebt.  Er zijn namelijk heel wat manieren om gezond te eten en gezond te blijven. Het is van belang dat jij een manier vind die bij jou past en die in jouw leven past.

Neem de tijd

Zoals ik eerder al zei; intuïtief eten is een proces. Een proces die zeker één tot twee jaar kan duren. We hebben onszelf over het algemeen afgeleerd om intuïtief te eten. We weten niet meer hoe het moet. We moeten weer in contact komen met onze honger gevoelens en de behoefte van ons lichaam. Dit heeft tijd nodig. Verwacht daarom niet dat je in de eerste week van deze zoektocht alles al perfect doet. Wees niet te streng voor jezelf en maak fouten. Het is oké. Uiteindelijk is dit proces het meer dan waard.

Write A Comment