Het overkomt iedereen wel een keer dat je toch iets verkeerds hebt gegeten. Dit kan met opzet zijn omdat je een keertje lekker wilt genieten en de buikpijn voor lief neemt. Of het lactosevrije gerecht dat je hebt besteld is toch niet zo lactosevrij.

Oké dus nu heb je buikpijn en waarschijnlijk goed ook (nou ja “goed”… you know what I mean J). Ik heb voor jullie een aantal tips om de buikpijn te verminderen. De tips zijn niet wetenschappelijk onderbouwt en misschien slaan ze wel helemaal nergens op. Deze tips zijn gebaseerd op mijn ervaring en wat ik doe als ik erge buikpijn heb gerelateerd aan mijn intoleranties.

#1 Kamille thee

Veel drinken is sowieso belangrijk wanneer je wat verkeerds heb gegeten. En kamille thee is de ideale manier om veel vocht binnen te krijgen en het heeft een pijnstillend en rustgevend effect op de darmen.

#2 pepermunt thee

Deze thee verkopen ze over het algemeen niet in reguliere supermarkten. Je kunt de thee vinden in bio winkels en kruidenwinkeltjes. Ik heb deze thee ontdekt toen ik in München woonde. Daar is het heel normaal om pepermunt thee te drinken. Pepermunt heeft een gunstig en rustgevend effect op de spijsvertering. Ideaal dus wanneer je deze een beetje “ontregeld” hebt door lactose te eten.

#3 gember

Wat verse gember door je eten of in je thee heeft een rustgevend effect op de maag. De klachten die gerelateerd zijn aan lactose-intolerantie komen meestal voort uit je darmen. Toch werkt gember bij mij ook rustgevend en pijnstillend wanneer ik darmklachten heb.

#4 kaneel

Kaneel bevat krampstillende en spijsvertering bevorderende stoffen. Van kaneel kun je thee maken, of je havermout strooien en in je koffie doen.

#5 niet eten

Dit klinkt misschien een beetje raar, maar het werkt echt! Deze tip is een beetje gebaseerd op het idee van vasten (of intermittent fasting). Wanneer je eet moet je lichaam hard werken om de voeding te verteren. Dit kost veel energie. Wanneer je even niet eet kan je lichaam deze energie gebruiken om andere dingen te doen, zoals zichzelf herstellen. Zeker als je uiteten bent geweest heeft je lichaam genoeg reserves om energie uit te halen. Sla dus bijvoorbeeld even je ontbijt over en begin pas rond een uurtje of 1 met eten.

Hopelijk hebben jullie iets aan deze tips. Mocht je zelf nog tips hebben, laat het me even weten in de comments.

Liefs,

Jolijn

Write A Comment