Glutenvrij tijdens de kerst? Een glutenvrij dieet tijdens de kerst? Dit zijn af en toe de lastigste momentjes om een voedselintolerantie te hebben. In dit blogje zal ik wat tips me jullie delen om glutenvrij de kerst door te komen.

Glutenvrij eten in een restaurant

Zorg dat het restaurant is geïnformeerd

Eet je in een restaurant? Zorg dan dat het restaurant van te voren duidelijk is geïnformeerd over jouw dieet wensen. Zo kan het restaurant van te voren al ingrediënten voor jou inslaan en rekening houden met jouw glutenvrije dieet.

Help de kok

Heb jij een glutenvrij dieet? Help de kok dan een beetje op weg door wat suggesties te geven. Dit kun je het beste doen door even een blik op de menukaart te werpen. Kijk bij alle gerechten wat de ingrediënten zijn en stel zelf een gerecht samen. Zo kun je de kok helpen en jouw gerecht helemaal naar jouw wensen samenstellen.

Glutenvrij eten bij familie

Zorg dat de familie op de hoogte is

Zorg als eerste dat de familie op de hoogte is van jouw dieet. Leg uit waarom je dit dieet volgt en waar allemaal gluten in zit. Op het internet kun je super veel informatie vinden om jou hierbij te helpen.

Neem zelf een gerecht mee

Er is natuurlijk niks leuker dan een heerlijk kerstdiner samen met de familie. Gewoon lekker thuis. Wanneer het eten zelf wordt bereid, neem dan zelf een gerecht mee. Zo heb je altijd iets lekkers te eten en kan je samen met jouw familie genieten van glutenvrij eten.

Algemene tips

Probeer ook te genieten.

Ik snap dat je je zorgen maakt. Niemand heeft zin in buikpijn of andere vervelende symptomen die bij een glutensensitiviteit komen kijken. Bedenk je wel dat je een glutensensitiviteit hebt en geen coeliakie. Dit betekent dat een klein beetje gluten geen probleem is. Zit ergens een beetje sojasaus of een eetlepetlje tarwemeel in? Wanneer jij een paar schepjes van deze saus eet zul je daar niks van merken.

Bedenk dat stress ook buikpijn en andere darmklachten veroorzaakt. Wanneer jij je dus onnodig zorgen maakt zul je zien dat je daar ook last van krijgt. Geniet dus lekker van de tijd samen met jouw familie en maak je niet te veel zorgen.

Gebruik een glutenzym

Als laatste kun je altijd een glutenzym slikken. Wanneer je glutensensitiviteit hebt betekent dit dat jij een enzym mist of in mindere mate aanwezig is in jouw verteringssysteem. Dit enzym kun je supplementeren. Dit betekent dat jij na het slikken van dit pilletje gewoon een glutenvrije maaltijd kunt eten zonder je ergens zorgen over te maken. Het glutenzym koop je hier.

Ik hoop dat jij met deze tips kunt genieten van een zorgeloze kerst.

En fijne feestdagen gewenst!

Liefs,

Jolijn

Write A Comment