Hoe werkt het glutenzym? Dat ga ik je in dit blog helemaal uitleggen.

Gluten is een eiwit. Dit eiwit vind je een veel graanproducten zoals tarwe, gerst, rogge, kamut en spelt. Wanneer je een glutensensitiviteit hebt betekent dat dat er klachten onstaan wanneer je deze granen eet. Het kan best lastig zijn om deze producten te vermijden. Deze graansoorten worden namelijk in heel wat producten verwerkt. Een glutenzym kan in dit geval behulpzaam zijn.

Wat is een glutensensitiviteit precies?

Het verschil tussen coeliakie, glutenintolerantie en glutensensitiviteit, Ik vertel je hier precies wat het onderscheid is.

Maar voor nu, in het kort wat is glutensensitiviteit? Glutensensitiveit betekent dat je overgevoelig reageert op gluten. Dit komt meestal voort vanuit een beschadiging in de darmen of een disbalans in de darmbacteriën. Klachten die men bij een glutensensitiviteit ervaart zijn: hoofdpijn, vermoeidheid, spier- en/of gewrichtspijn, brainfog maar voornamelijk maag- en darmklachten. Door deze beschadiging of disbalans onstaat er uiteindelijk een probleem met de verteringsenzymen.  Deze enzymen kan men supplementeren in de vorm van een glutenzym.

! Een glutenzym is alleen geschikt voor mensen met een glutensensitiviteit. Niet voor mensen met coeliakie.

Hoe werkt het glutenzym precies?

Eigenlijk in simpele woorden: Op dezelfde manier als een lactase pil. Bij glutensensitiviteit mis je bepaalde enzymen of zijn ze in mindere mate aanwezig in het lichaam. Dit zorgt ervoor dat je gluten niet goed kan verteren. Deze enzymen kan men in de vorm van een supplement toe zich nemen. Op deze manier kan je toch af en toe genieten van een maaltijd die gluten bevat.

Welke enzymen zijn aanwezig in Ortho Glutenzym?

In Ortho Glutenzym vind je protease en aminopeptidase. Een protease is een enzym dat de peptideverbindingen van eiwitten verbreekt. Ze worden ook peptidasen of proteolytische enzymen genoemd. Een aminopeptidase is een klasse van proteasen die de splijting van aminozuren katalyseert door splitsing tussen het eerste aminozuur en het tweede aminozuur van de keten, en die dus het N-terminale aminozuur vrijgeeft.

Samenstelling van een capsule Ortho Glutenzym

100 mg proteasen (500 U DPP-IV, 30000 HUT en 8,5 APU).

U DPP-IV = unit dipeptidyl peptidase IV
HUT = hemoglobine unit tyrosine base
APU = aminopeptidase unit

HUT of Hemoglobin Unit Tyrosine base verwijst naar de proteolytische activiteit van een protease.

DPP IV of dipeptidyl peptidase IV verwijst naar de activiteit van een protease dat in staat is peptiden die proline bevatten, zoals gliadine (eiwitten in granen) te hydrolyseren tot kleine eenheden.

In welke situaties kan Ortho Glutenzym echt helpen?

Er zijn situaties waarbij het lastig kan zijn om het eten van gluten te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan de volgende situaties:

 • je gaat op visite of naar een verjaardag waar veel producten aangeboden worden die gluten bevatten
 • Je heb na een lange werkdag of in het weekend geen zin om te koken en gaat over de kant-en-klare maaltijd
 • Je gaat uit eten met vrienden en het restaurant waar je gaat eten heeft veel gerechten waar gluten in zitten
 • Je bent op reis en hebt geen glutenvrije producten bij je
 • Je bent daggast op een bruiloft en eet gedurende de dag veel producten waar gluten in verwerkt zitten

Juist in deze gevallen kan ortho glutenzym je helpen en maakt het alles gewoon even makkelijker.

Hoe gebruik je een glutenzym?

Je neemt dagelijks 1 tot 2 capsules, voor of tijdens een maaltijd die gluten bevat of kan bevatten. De aanbevolen dagelijkse inname niet overschrijden. Bewaar ze op kamertemperatuur, op een droge plek en buiten het bereik van kinderen.

Opmerking: Voedingssupplementen kunnen een juiste aanvulling zijn maar mogen niet als vervanging van een gevarieerde en evenwichtige voeding en van een gezonde levensstijl worden gezien

Ik hoop dat ik de vele vragen over het glutenzym op deze manier heb beantwoord.

Liefs,

Jolijn

1 Comment

 1. Hallo,
  Zou graag kennis willen ´maken met jullie product.
  Is mogelijk om een staal te krijgen aub.
  Mvg Ghyselen

Write A Comment