Afgelopen week heb ik me voor het eerste aan jullie voorgesteld op Instagram. En wat heb ik een lieve reacties ontvangen, dank jullie wel! Ik heb ook gevraagd of jullie vragen voor mij hebben, zodat ik een kleine Question & Answer voor jullie kan maken. Bij deze! Ik heb super veel vragen van jullie gehad en ik ga er een aantal voor jullie beantwoorden.

Wat studeer jij nou eigenlijk?

Ik studeer International media and entertainment management. Bij deze studie wordt je opgeleid tot manager binnen de media en entertainment industrie. Denk dus aan tv producers, script schrijvers, online marketeers en copywriters. Ik zit inmiddels in mijn laatste jaar en ben net begonnen met afstuderen.

Sport je veel en welke sporten doe je allemaal?

Ik sport ongeveer 5 keer per week. Wat ik precies doe hangt af van mijn doelen op dat moment. Als ik wat (ik bouw niet zo snel spier op, haha) spier op wil bouwen dan sta ik 5 keer per week in de sportschool. Maar over het algemeen doe ik 3 keer per week aan krachttraining, waarbij ik mijn spiergroepen verdeel over deze drie dagen. En dan nog 2 keer per week een cardio gerelateerde training. Dus hardlopen, fietsen, mountainbiken of HIIT trainingen.

Welk product mis je nou het meest omdat je het niet mag eten?

Uhmm.. jaaa dit is een goede. Ik denk dat dat geen product is met lactose. Of misschien toch wel.. Ik vond Boursin of kruidenkaas altijd heel erg lekker! Maar zoals je misschien weet ben ik niet alleen lactose-intolerant, maar ook gluten-intolerant en kan ik niet tegen geraffineerde suikers. Heel veel dingen kan ik wel gewoon zelf “namaken” maar ik denk dat ik een echte Italiaanse pizza, zo’n hele dunne met vier kazen, wel het meeste mis!

Wat is een lactosevrij vervanger voor Ricotta of mascarpone?

Zo dit is een moeilijke. Er bestaan lactosevrije varianten maar deze zijn moeilijk te krijgen en erg duur. Zelf vervang ik deze ingrediënten nooit 1 op 1, maar gewoon door iets anders. In tiramisu vervang ik de mascarpone bijvoorbeeld door een soort crème van soja yoghurt ( of lactosevrije yoghurt) met cashewnoten. Ricotta kun je misschien vervangen door een klein beetje geitenkaas als je hier tegen kunt. Geitenkaas is niet lactosevrij maar voor veel mensen met lactose-intolerantie wel verdraagzaam. Een lactosevrije kruidenkaas zal ook nog kunnen. Deze zijn niet heel duur en over het algemeen bij grotere supermarkten wel te krijgen. Volgens mij is deze kruidenkaas van Arla. Ook zou je eens bij een natuurwinkel kunnen vragen of zij iets voor je hebben. Natuurwinkels hebben vaak ook hele creatieve ideeën als het aankomt op voedselintoleranties.

Ik zie vaak voorbij komen dat je proteïnepoeders gebruikt. Die zijn toch niet lactosevrij?

Ja klopt! Omdat ik veel sport gebruik ik proteïnepoeders om ervoor te zorgen dat ik aan mijn eiwitbehoefte kom. Whey eiwit poeders zijn niet lactosevrij, dat klopt. Die gebruik ik ook niet. Whey is gemaakt van koemelk en dus niet geschikt voor mensen met lactose-intolerantie. Daarnaast zijn alle smaakjes en toegevoegde kunstmatige stoffen super slecht voor je! Ik gebruik altijd 100% plantaardige proteïnepoeders. Deze zijn gemaakt van allerlei verschillende natuurlijke ingrediënten. Je hebt poeders op basis van lijnzaad, rijst, erwten, pompoenpitten en ga zo maar door. Ik gebruik over het algemeen rijst proteïne. Deze is lekker goedkoop (ik blijf student 😉 ). Er zit dan wel geen lekker smaakje aan maar zodra je het ergens doorheen bakt proef je daar niks meer van. Daarnaast gebruik ik af en toe de eiwitpoeders van Orangefit. Deze zijn op basis van erwten en gezoet met Stevia. Deze hebben dus wel een lekker smaakje.

Heb je tips voor lactosevrije kaas?

Hee! hier heb ik een heel leuke tip voor je. De meeste HARDE kaassoorten zijn gewoon lactosevrij! Hoe ouder de kaas hoe beter, maar een hard stuk jong belegen kaas is vaak gewoon lactosevrij. Tijdens het rijpingsproces verdwijnt de lactose namelijk uit de kaas. Zachte kazen als mozzarella, brie en kruidenkaas zijn niet lactosevrij. Blauwe schimmelkaas weer wel. Kaas is dus over het algemeen goed te doen als je lactose-intolerant bent.

Heb je tips voor lactosevrije chocola?

(Ik vind het nog steeds zo jammer dat WordPress geen emoticons heeft… )

Pure chocola (begin zo rond de 75%) is altijd lactosevrij (yesssss). Als je van melkchocola houd heeft het merk Vivani een aantal repen die gemaakt zijn met rijstmelk in plaats van gewone melk. Ook Damhert heeft een aantal lactosevrije repen en ik zag laatst bij de Albert Heijn in de biologische schappen ook chocola met rijstmelk liggen. Keuze genoeg dus!

Heb je een lactosevrije vervanger voor smeerkaas, chocolademelk en geitenkaas?

Smeerkaas kun je net als ricotta en mascapone niet echt 1 op 1 vervangen. Maar je hebt tegenwoordig super lekkere groentespreads, notenboters en hummusspreads in de supermarkt. Die zijn allemaal heel lekker op brood!

Oatly heeft een lactosevrije variant op chocolademelk in het assortiment en je kunt natuurlijk ook zelf chocolademelk maken. Gewoon een beetje rijstmelk met cacao en honing.

Geitenkaas is voor veel mensen met lactose-intolerantie in kleine hoeveelheden gewoon verdraagbaar dus dat zou je een moeten testen.

Je moeder is orthomoleculair voedingsspecialist, hoe denk jij dan over gezond eten? Wat is wel en niet gezond?

Ha! uhmm Jaa.. ik heb hier een hele sterke mening over (en leer hier ook elke dag meer over). Maar dat is mijn mening. Ik zal hier een keer een blogje over schrijven. Maar in het kort; ik geloof dat ieder mens anders is en gezonde voeding daarom ook voor iedereen anders is. Ik geloof wel dat veel groentes en een goede balans tussen dierlijke en natuurlijke eiwitten belangrijk is en dat je gezonde vetten ook zeker niet moet verbannen omdat ze hoog in calorieën zijn.

Write A Comment