Een voedselintolerantie testen kan op verschillende manieren. Ik zal altijd aanraden om hiervoor medisch advies te zoeken. Je kunt bijvoorbeeld een waterstofademtest doen of een bloedtest. Daarnaast kun je ook een gediplomeerd voedingsspecialist om hulp vragen, ook zij beschikken over betrouwbare testen.

Een voedselintolerantie en alles wat daar bij komt kijken kan heel vervelend zijn. Het is dus best belangrijk om te weten of jij een voedselintolerantie hebt of niet. Ga niet zomaar voeding uit je dieet schrappen maar kijk eerst even of je een van de volgende voedselintolerantie symptomen hebt:

Voedselintolerantie symptomen

Wat zijn de symptomen van een voedsel intolerantie?

 • Huidproblemen, denk aan jeuk, eczeem en roodheid
 • Luchtwegproblemen
 • geirriteerde jeukende ogen die veel tranen
 • verteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel, constipatie, diaree en winderigheid
 • Misselijkheid
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid

Oke heb je last van deze symptomen? Dan heb je misschien een voedselintolerantie. Deze symptomen zijn natuurlijk erg algemeen en kunnen verschillende oorzaken hebben. Daarom vind je hieronder nog een test. Via deze test kun jij kijken of je misschien een voedselinolerantie hebt. Welke intolerantie je vervolgens hebt moet je even laten testen door een specialist.

Een voedselintolerantie testen

Hieronder vind je een lijst met symptomen en gevolgen van een eventuele voedselintolerantie. Kruis bij elke vraag aan of je last hebt van deze symptomen of niet.

 1. ben je chronisch vermoeid? ja/nee
 2. heb je een opgeblazen gevoel na het eten? ja/nee
 3. heb je (regelmatig of zelfs dagelijks) last van diarree of obstipatie? ja/nee
 4. heb je last van (onder)buikpijn? ja/nee
 5. word je slaperig na het eten? ja/nee
 6. heb je last van hooikoorst? ja/nee
 7. heb je last van eczeem, jeuk, astma of kortademigheid? ja/nee
 8. ben je chronisch verkouden? ja/nee
 9. heb je last van het vasthouden van water? ja/nee
 10. heb je last van hoofdpijn of migraine? ja/nee
 11. heb je last van brainfog (niet helder kunnen nadenken) of onverklaarbare depressive gevoelens? ja/nee
 12. voel je je beter als je op vakantie bent waar je dieet anders is?

Bij 5 of meer “ja’s” kan het zijn dat je een voedselintolerantie hebt. Natuurlijk weet je via deze test nog niet waarvoor je eventueel intolerant bent. Maar het is een eerste stap. De volgende stap is om medische hulp te zoeken en een test te doen.

De zoektocht is niet altijd even makkelijk

Uit ervaring weet ik dat de zoektocht naar een voedselintolerantie, een goede vertering en een gezond lichaam niet altijd even makkeiljk is. Ik wil je daarom even een hart onder de riem steken en je vertellen dat het allemaal uiteindelijk zal verbeteren. Je zult zien dat je met kleine stapjes vooruit gaat. Misschien gaat er een lange tijd overheen maar uiteindelijk is dat het allemaal waard. Geef de zoektocht naar een gezond lichaam niet op want ook jij verdient het om gezond te zijn.

Liefs,

Jolijn

Write A Comment