WAT ZIJN VOEDSELINTOLERANTIES

Als eerste is het belangrijk om te vermelden dat een voedselintolerantie geen voedselallergie is. Bij een voedselallergie speelt het immuunsysteem een grote rol. Bij een voedselintolerantie is dat niet het geval.

Voedselintoleranties worden veroorzaakt door: een tekort aan een bepaald enzyme, een tekort aan een transporteiwit, en door additieven die toegevoegd worden aan voedingsmiddelen (bijvoorbeeld kleurstoffen).

De meest voorkomende voedselintoleranties zijn lactose-intolerantie en glutenintolerantie. Lees meer over deze twee begrippen door op de link te klikken.

Symptomen van een voedselintolerantie

Bij een voedselallergie kan een zeer kleine hoeveelheid al een reactie uitlokken. Bij een voedselintolerantie is er vaan een “tolerantiegrens”. Dit houdt in dat er pas bij het overschreiden van een bepaalde grens een reactie optreed. Deze grens is per persoon verschillend.

Ook de klachten en de mate waarin ze optreden is per persoon verschillend. Want ja.. ieder mens is toch anders. Klachten kunnen mild zijn maar ook zeer ernistig.

Klachten kunnen zich uiten via

  • de luchtwegen: hoesten, piepende adem, kortademig, pijn op de borst, benauwd, vernauwde keel, hese stem, waterige ogen, niezen, verstopte neus, lopende of jeukende neus
  • de huid: uitgebreide roodheid, uitslag over hele lichaam, zwelling van tong/lippen, jeuk
  • maag en darmen: braken, diarree, slikproblemen, misselijkheid, pijn, krampen
  • de hersenen: angst, hoofdpijn, metaalsmaak of brainfog
  • Het hart: bleke of blauwe huid, zwakke pols, duizeligheid, verwardheid, shock, bewusteloosheid

Waar kun je intolerant voor zijn?

In één woord; alles. De twee meest voorkomende zijn gluten- en lactose-intolerantie. Maar je kunt ook intolerant zijn voor pinda’s, amandelen, fructose, eieren, knoflook, tomaat, ui en ga zomaar door. Dit is per persoon erg verschillend. Het is vaak wel zo dat een tijdelijk eliminatie dieet intoleranties voor dit soort voedingsstoffen “oplost”.

Heb ik een voedselintolerantie?

Het is makkelijk om te bepalen of je een voedselintolerantie hebt. Dat kan namelijk al via de simpele test hieronder. Waarvoor of voor welke voeding je vervolgens intolerant bent is ingewikkelder. Dit moet door een specialist gedaan worden.

De test:

  1. ben je chronisch vermoeid? ja/nee
  2. heb je een opgeblazen gevoel na het eten? ja/nee
  3. heb je (regelmatig of zelfs dagelijks) last van diarree of obstipatie? ja/nee
  4. heb je last van (onder)buikpijn? ja/nee
  5. word je slaperig na het eten? ja/nee
  6. heb je last van hooikoorst? ja/nee
  7. heb je last van eczeem, jeuk, astma of kortademigheid? ja/nee
  8. ben je chronisch verkouden? ja/nee
  9. heb je last van het vasthouden van water? ja/nee
  10. heb je last van hoofdpijn of migraine? ja/nee
  11. heb je last van brainfog (niet helder kunnen nadenken) of onverklaarbare depressive gevoelens? ja/nee
  12. voel je je beter als je op vakantie bent waar je dieet anders is?

5 of meer “ja’s” kan betekenen dat je een voedselintolerantie hebt.

VOEDSELINTOLERANTIE TESTEN

Er komen steeds meer mensen die 1 of meerdere voedselintoleranties hebben zoals een lactose-intolerantie of een glutenintolerantie. Denk jij zelf ook dat je last hebt van een voedselintolerantie? Maar wil je dit zeker weten zodat je ook gericht aan de slag kunt gaan met het aanpassen van je voeding. Dan is het nuttig om een voedselintolerantie test te doen. Er zijn verschillende soorten testen. Wij hebben ze op een rijtje gezet voor je.

Testen van een voedselintolerantie

Het vaststellen van een voedselintolerantie kan op verschillende manieren. Als eerste kun je natuurlijk  het lijstje symptomen afgaan en zelf vaststellen of je überhaupt een intolerantie hebt. Dit kun je doen via de test die ik al eerder deelde.Uit deze test komt dat je eventueel een intolerantie hebt. Wat nu? Je kunt natuurlijk zelf op zoek gaan. Iets eten en kijken of dat klachten op levert. Helaas is dit niet altijd even betrouwbaar. Je spijsverteringskanaal is namelijk lang en niet bij iedereen even snel. Hierdoor kan het tot wel 72 uur duren voordat je klachten ervaart. Het is dus belangrijk om je op een professionele manier te laten testen.De beschreven symptomen zijn vaak symptomen die ook bij andere voedselintoleranties voor kunnen komen. Het is dus belangrijk om te testen op lactose-intolerantie. Meten is weten zullen we maar zeggen.

DE VERSCHILLENDE TESTEN

Er zijn een aantal verschillende manieren waarop je een voedselintolerantie kunt laten testen. Zowel professioneel als onprofessioneel.

Het eliminatiedieet

De eerste manieren en gelijk de minst betrouwbare is het eliminatiedieet. Dit houd in dat je 30 dagen niet eet waarvoor je denkt intolerantie te zijn. Zorg er wel voor dat je ook echt 30 dagen dit dieet volgt. Je lichaam heeft namelijk 30 dagen nodig om compleet te resetten. Na deze periode ga je langzaam de voeding weer toevoegen aan je voeding. Zodra de klachten weer terug komen zou je kunnen zeggen dat je een intolerantie hebt. Ik ben persoonlijk geen fan van deze methode aangezien darmklachten vele oorzaken kunnen hebben. Daarnaast moet je bij deze “test” je klachten weer opwekken om te weten of je lactose-intolerant bent. Terwijl je misschien net van je klachten verlost was.

Waterstofademtest

De tweede en meest voorkomende test is de waterstof-ademtest. Bij deze test wordt bepaald hoe goed jou maagdarmkanaal bepaalde voedingsstoffen kan verwerken. Hoe deze test werkt leg ik uit aan de hand van een lactose-intolerantie waterstof-ademtest. Bij deze test moet je een nacht lang vasten en daarna drink je 50 gram lactose in opgelost water. Wanneer je lactose intolerant bent wordt de ingenomen lactose niet verteerd en na enkele uren kun je de lactose terug vinden in de uitgeademde lucht.
Persoonlijk vind ik dit ook geen comfortabele methode om lactose-intolerantie te testen. Wanneer een persoon echt lactose intolerant is zal hij na deze test klachten ervaren. Wat onnodig is aangezien er genoeg andere methodes zijn om te testen of iemand lactose intolerant is.

Bloedtest

Naast de waterstof-ademtest, kun je ook een bloedtest doen. Bij deze test wordt bloed afgenomen en daarna geanalyseerd op antistoffen tegen een bepaald voedingsmiddel. Bij deze test wordt niet specifiek op één soort voedselintolerantie getest maar ook op meerdere. Aangezien veel voedselintoleranties gezamenlijk voorkomen.

Persoonlijk vind ik deze test de meest comfortabele en een betere optie dan het eliminatiedieet of de waterstofademtest.

Alternatieve genezers/voedingsspecialisten

Als laatste kun je je laten testen door een Mesoloog of een ander alternatiefgeneeskundige/voedingsspecialist. Deze specialisten zullen met een brede blik naar je klachten kijken en meerdere mogelijkheden onderzoeken. Je weet dus gelijk of je voedselintolerant bent of dat je klachten ergens anders vandaan komen. Zij kunnen je ook gelijk helpen bij een passend dieet.

Write A Comment