Een allergie voor ei komt bij circa 2% van alle kleine kinderen en iets minder dan 1% van de volwassenen. Je kan er dus gelukkig overheen groeien! Wel eten steeds meer mensen “vegan” waarbij het eten van eieren vermeden wordt.
Eieren zijn een dierlijk product en 1 van de 14 hoofdallergenen. Het bestaat uit eiwit en eigeel (de dooier). De enzymen in eieren kunnen allergische reacties veroorzaken. Naast kippenei kunnen ook eenden- en ganzeneieren kruisreacties geven.
Klachten bij een ei allergie
Het eten van ei kan problemen geven aan de luchtwegen, buik/maag klachten veroorzaken en in enkele gevallen een anafylactische reactie geven. Hierbij maakt de hoeveelheid ei niet uit; er is geen zgn. drempelwaarde.
Voorkomende reacties van de luchtwegen zijn benauwdheid / astma, een kriebelhoest, niezen en ontstoken neusslijmvlies. Buikklachten uiten zich vaak in de vorm van misselijkheid en overgeven, kramp en/of diarree of juist constipatie. In ernstige gevallen kunnen mensen tintelingen in de mond ervaren, ernstige astma, netelroos en een anafylactische shock krijgen. Direct medisch handelen is dan noodzakelijk!
Waar zit ei in?
Eieren worden in heel veel verschillende producten verwerkt. Zo wordt het eiwit bijvoorbeeld gebruikt om schuim van te maken of baksels een luchtig karakter te geven.
Eigeel kan je terugvinden in pudding en room zoals cremè brulee en banketbakkersroom. Maar ook je koekjes, pasta, vleeswaar, gepaneerd vlees en brood etc. etc. bevatten ei. De lijst is bijna oneindig! Lees daarom ook altijd goed de verpakking en let daarbij de op vetgedrukte / apart benoemde allergenen.
De omschrijving “Eiwitten” in het rijtje voedingswaarde duid op de proteïne / eiwit gehalte (bouwstoffen) in het product. Er hoeft dus geen ei in te zitten (denk bijvoorbeeld bij yoghurt of vis).
Lees ook: Hoe herken je ei op verpakkingen en hoe vervang je ei!
Testen op ei allergie
Via de huisarts kun je laten testen of je een ei allergie hebt. Dit kan via diverse testen zoals een bloedonderzoek (CAP of RAST test), een huidpriktest of een voedsel provocatie test.