Wat is sesam?

Sesam (Sesamum indicum) komt van een plant. Meestal worden de zaadjes in zijn geheel gegeten, ook wordt er olie van gemaakt. Sesamzaadjes zijn rijk aan eiwitten, onverzadigde vetzuren, vitamine B en mineralen. De zaadjes worden vaak gebruikt als smaakmakers in gerechten, voornamelijk in de Oosterse keuken.

Het eiwit dat in sesam zit kan aanleiding geven tot allergische verschijnselen waarbij het afweersysteem betrokken is. Klachten variëren van jeuk, blaasjes (angio oedeem), buikklachten, problemen met de luchtwegen tot aan ernstige benauwdheid door zwelling in de keel geven of zelfs een  dodelijke, anafylactische reactie. Snel medisch ingrijpen is dan noodzakelijk.
Vaak treedt een allergische reactie binnen enkele minuten op.

Waar zit sesam?

Sesam vindt je o.a. in diverse Oosterse gerechten maar ook in olie, specerijenmixen, koekjes, brood / crackers én cosmetica en sommige medicijnen. Producten / gerechten als Tahini (sesampasta), Gomasio, Hummus en Halva zijn altijd op basis van sesam!
Fabrikanten en aanbieders van voedsel (zoals restaurants en cateraars) zijn wettelijk verplicht sesam als ingrediënt te benoemen.

Benamingen van sesam

Ben jij allergisch voor sesam? Lees dan altijd goed de verpakkingen van levensmiddelen. Sesam herken je aan de volgende namen:

Gingelly / Sesam (olie, pasta en zaad) / Tahini / Tehina

Kruisreacties bij een sesamallergie:

Mensen die allergisch zijn voor sesam kunnen een kruisallergie hebben met:

  • Amandelnoot
  • Hazelnoot
  • Maanzaad
  • Paranoot
  • Pistachenoot
  • Rogge
  • Walnoot

Vervangen van sesam

Sesam wordt veel gebruikt als olie en als (Oosterse) smaakmaker; vervang sesamolie door olijfolie of kokosolie met eventueel wat soja of vissaus.
Wil je een gerecht op smaak brengen, kies dan voor verse of gedroogde kruiden en specerijen, anders dan bovenstaande kruisallergieën.

Testen op sesam allergie

Via de huisarts kun je laten testen of je een sesam allergie hebt. Dit kan via diverse testen zoals een bloedonderzoek (CAP of RAST test), een huidpriktest of een voedsel provocatie test.

Write A Comment