Wat betekent uit concentraat?

100% vruchtensap uit concentraat, dit zie je vaak op veel producten staan zoals vruchtensappen, jam of stropen. Maar wat betekent dit precies? Deze vraag stel ik mij ook al een aantal jaren en ik ben opzoek gegaan naar het antwoord.

Wat gebeurt er met vruchtensap uit concentraat?

Sap uit concentraat bestaat alleen uit verse vruchten, dat klopt. Wanneer het sap wordt gemaakt worden deze vruchten doormiddel van een dampinstallatie compleet ontdaan van water. Er ontstaat vervolgens een dikke brij en dit noemen we het concentraat. Het volume van de vruchten is nu natuurlijk afgenomen waardoor het makkelijker te vervoeren is.

Wanneer de sap aankomt op plaats van bestemming wordt er weer water aan de vruchtenbrij toegevoegd. Vervolgens wordt het water verhit zodat het langer houdbaar blijft.

Is sap uit concentraat ongezond of niet?

Om eerlijk te zijn kan ik hier niet precies antwoord op geven. Er worden geen chemicaliën of suikers aan het sap toegevoegd en dat is natuurlijk erg positief. Alleen verliest het sap door de hitte tot bijna 80% van haar vitamines en mineralen. Vitamines en mineralen die het lichaam nodig heeft. Ook om de bloedsuikerspiegel weer te stabiliseren. Sap uit concentraat laat de bloedsuikerspiegel erg snel stijgen en dit kan problemen veroorzaken.

Daarnaast bevat de sap alleen maar suikers en verder niks. Eigenlijk is vruchtensap dus een beetje het drinken van lege calorieën. Die zou ik dan liever besteden aan iets voedzaams zoals een echt stuk fruit.

Kortom, Sap uit concentraat is niet persé erg ongezond maar het lichaam heeft er ook niks aan. Kies dus liever voor verse sappen of maak ze natuurlijk zelf. Zo krijgt jouw lichaam de voedingsstoffen binnen die het nodig heeft en niet alleen “lege” calorieën.

Wil je meer leren over een wat een gezond dieet nou inhoud? klik dan hier.

1 Comment

  1. Bedankt voor het stukje over concentraat en wat het precies is.
    Nuttige informatie:)
    Fijne dag!

Write A Comment