Wat betekent uit concentraat? Mijn naam is Jolijn, orthomoleculair voedingsspecialist, online coach en chefkok. Al jaren help ik mensen bij hun zoektocht naar een gezondere leefstijl. Tijdens mijn coachingsessies krijg ik veel uiteenlopende vragen. Wat het begrip “uit concentraat” betekent is een van de meest gestelde vragen. So let me explain.

Heb jij last van vage klachten, verteringsproblemen, hormonale disbalans of een slecht immuunsysteem? Bekijk hier de opties voor persoonlijk online begeleiding op maat.

Wat betekent uit concentraat?

100% vruchtensap uit concentraat, dit zie je vaak op veel producten staan zoals vruchtensappen, jam of stropen. Maar wat betekent dit precies? Deze vraag stel ik mij ook al een aantal jaren en ik ben opzoek gegaan naar het antwoord.

Wat gebeurt er met vruchtensap uit concentraat?

Sap uit concentraat bestaat alleen uit verse vruchten, dat klopt. Wanneer het sap wordt gemaakt worden deze vruchten doormiddel van een dampinstallatie compleet ontdaan van water. Er ontstaat vervolgens een dikke brij en dit noemen we het concentraat. Het volume van de vruchten is nu natuurlijk afgenomen waardoor het makkelijker te vervoeren is.

Wanneer de sap aankomt op plaats van bestemming wordt er weer water aan de vruchtenbrij toegevoegd. Vervolgens wordt het water verhit zodat het langer houdbaar blijft.

Is sap uit concentraat ongezond of niet?

Om eerlijk te zijn kan ik hier niet precies antwoord op geven. Er worden geen chemicaliën of suikers aan het sap toegevoegd en dat is natuurlijk erg positief. Alleen verliest het sap door de hitte tot bijna 80% van haar vitamines en mineralen. Vitamines en mineralen die het lichaam nodig heeft. Ook om de bloedsuikerspiegel weer te stabiliseren. Sap uit concentraat laat de bloedsuikerspiegel erg snel stijgen en dit kan problemen veroorzaken.

Daarnaast bevat de sap alleen maar suikers en verder niks. Eigenlijk is vruchtensap dus een beetje het drinken van lege calorieën. Die zou ik dan liever besteden aan iets voedzaams zoals een echt stuk fruit.

Kortom, Sap uit concentraat is niet persé erg ongezond maar het lichaam heeft er ook niks aan. Kies dus liever voor verse sappen of maak ze natuurlijk zelf. Zo krijgt jouw lichaam de voedingsstoffen binnen die het nodig heeft en niet alleen “lege” calorieën.

Wil je meer leren over een wat een gezond dieet nou inhoud? klik dan hier.

3 Comments

 1. Bedankt voor het stukje over concentraat en wat het precies is.
  Nuttige informatie:)
  Fijne dag!

 2. desteney conraads Reply

  hey! ik heb een vraag. zodra ik voel dat blaasontsteking begint te komen bij mij, drink ik altijd cranberry sap van de health people. laatst keek ik eens op de ingredienten lijst en daar stond alleen vruchtensap uit concentraat en toegevoegde vitamine. klonk voor mij natuurlijk een en al gezond, en het helpt ook daadwerkelijk voor mij!! dit is echt een wonder drankje haha maar nu lees ik wat concentraat precies is en dat jij zegt dat het eigenlijk niks betekend voor je lichaam, maar toch uit eigen ervaring doet dit sapje mij goed. kan je hier iets over uitleggen? groetjes desteney

  • Jolijn Reply

   Hi Desteney,

   Bedankt voor jouw bericht! Dat kan zeker kloppen. De hoeveelheid cranberries die je binnenkrijgt via sap is natuurlijk erg groot. Door het process om een sap te veranderen verliezen we veel voedingstoffen en mineralen, maar niet alle. Het feit dat je toch nog wat van die vitamine binnenkrijgt is waarschijnlijk voor jou voldoende.

   Ik hoop dat ik het een beetje duidelijk heb uitgeleg.

   Verder kleine tip, cranberrie tabletten helpen waarschijnlijk nog beter zonder de nadelige grote hoeveelheden suikers vanuit sap.

   Liefs,
   Jolijn

Write A Comment